Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ισχυρά έκτακτα μέτρα ασφαλείας έλαβε η ιρακινή κυβέρνηση γύρω από όλους τους ενδεχόμενους χριστιανικούς στόχους, τόσο στη Βαγδάτη όσο και σε άλλες ιρακινές πόλεις, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής κατά τεσσάρων χριστιανικών εκκλησιών στην ιρακινή πρωτεύουσα όπου σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες και τραυματίστηκαν 28. Την ίδια μέρα, άγνωστοι δολοφόνησαν χριστιανό αξιωματούχο στο Κιρκούκ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Να ανατινάξουν το εργοστάσιο της «New Fabris», που είναι βασικός προμηθευτής ανταλλακτικών στις PSA και «Renault» (που έχουν λάβει κρατική στήριξη) απειλούν οι 336 εργαζόμενοι, αν οι δύο εταιρείες δε χορηγήσουν, τουλάχιστον, 30.000 ευρώ αποζημίωση στον κάθε ένα τους, καθώς το δικαστήριο της Λιόν έχει, ήδη, θέσει το εργοστάσιο σε διαδικασία πτώχευσης από τον Ιούνη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τερματικός πετρελαϊκός αγωγός στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Λάγος, ήταν ο στόχος της επίθεσης του ενόπλου «Κινήματος για την Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα» (MEND) που προκάλεσε το θάνατο πέντε εργατών και σοβαρές υλικές ζημιές. Η επίθεση, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνοδεύτηκε από σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ φρουρών και ανταρτών, ήταν η πρώτη, μετά από καιρό, έξω από την περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα.Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την απελευθέρωση του Χένρι Οκα, που θεωρείται από τους ηγέτες του Mend και κρατούνταν, μετά τη σύλληψή του στην Αγκόλα το Σεπτέμβρη του 2007, κατηγορούμενος για προδοσία και ένοπλη δράση.

ΧΑΓΗ.-- Ως «άνθρωπο που προσπάθησε να υπερασπίσει την ειρήνη» παρουσίασαν οι συνήγοροί του τον πρώην Πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, που δικάζεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του 10ετούς αιματηρού εμφυλίου στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο Τέιλορ υποστήριξε ανοιχτά τους ενόπλους της αντιπολίτευσης.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν στον πρώην δεσμοφύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, Τζον Ντέμιανουκ, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ, την κατηγορία της συνέργειας σε 27.900 δολοφονίες Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δίκη θα διεξαχθεί στο Μόναχο, αλλά δεν έχει έχει γνωστό το πότε θα αρχίσει.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ελβετία και ΗΠΑ συμφώνησαν στο να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης με κατηγορούμενη τη θυγατρική της ελβετικής τράπεζας UBS στο αμερικανικό έδαφος. Στη δίκη αυτή, στη θέση της πολιτικής αγωγής, είναι το αμερικανικό Δημόσιο που ενάγει την ελβετική τράπεζα, επειδή εφαρμόζει το «ελβετικό τραπεζικό απόρρητο» και στο αμερικανικό έδαφος, στο υποκατάστημα στο Μαϊάμι, παρά την κείμενη αμερικανική νομοθεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ