Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Προκλητικές φορολογικές απαλλαγές

Σε νέες χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις με αποδέκτες κατασκευαστικές εταιρείες και εφοπλιστές προχωρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, τη στιγμή που ανακοινώνει σωρεία φοροεισπρακτικών και άλλων μέτρων που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.

Οπως προκύπτει από εγκύκλιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή το νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα, μειώνεται κατά 50% το τέλος χαρτοσήμου σε κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Με άλλο άρθρο του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα δε θα καταβάλλουν φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, απαλλαγή η οποία επεκτείνεται και στους πλοιοκτήτες. Ειδικά για τις κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν την κατασκευή δημοσίων έργων προβλέπεται η μείωση στο μισό της καταβολής τέλους χαρτοσήμου (από 1% σε 0,50%) για τις εγγραφές που γίνονται στα βιβλία τους.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην απαλλαγή των πλοιοκτητριών εταιρειών, από την καταβολή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, η οποία είχε θεσπιστεί με νόμο του 1986, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, επειδή, μετά την αντίδραση των εφοπλιστών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προώθησε τροπολογία εξαίρεσής τους από το φόρο. Η κυβέρνηση της ΝΔ τον προηγούμενο Απρίλη έφερε στη Βουλή νόμο ο οποίος αποκαθιστούσε την ισχύ του νόμου του 1986, ο οποίος όμως ...άντεξε μόλις ένα μήνα. Με το ν.3763/2009 αποκαταστάθηκε η διασαλευθείσα τάξη και οι εφοπλιστές απαλλάχτηκαν εκ νέου από την καταβολή ενός φόρου που ισχύει για τη σύσταση και λειτουργία κάθε άλλης επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ