Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαχμούντ Αμπάς

«Ανάσα» για τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο χαρακτηριζόταν η υιοθέτηση, κατά πλειοψηφία, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, της έκθεσης Γκόλντστοουν, για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα, κατά την, εκεί, ισραηλινή εισβολή στις αρχές του χρόνου. Η έκθεση, που καταγγέλλει και τη «Χαμάς» για τις ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων, ζητά εκατέρωθεν έρευνες προτείνοντας, σε αντίθετη περίπτωση, την παραπομπή των υπευθύνων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εξαρχής απέρριψε ως «μεροληπτική» την έκθεση. Η Π. Αρχή, εξαρχής, την υιοθέτησε. Εντούτοις, στον πρώτο γύρο συζήτησης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν από δύο εβδομάδες, ο Αμπάς φέρεται να έδωσε εντολή στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να συναινέσει στην αναβολή της διαδικασίας ψηφοφορίας για τον Μάρτη. Διαρροές τον ήθελαν να υπαναχωρεί σε αμερικανικές πιέσεις, προκειμένου η Ουάσιγκτον να πετύχει μια έστω, και επιφανειακή, «αναθέρμανση» των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

Η στάση αυτή προκάλεσε έκρηξη στα παλαιστινιακά εδάφη, με καθημερινές διαδηλώσεις κατά του Αμπάς. Η «Χαμάς» τον κατήγγειλε ως αναξιόπιστο και ανέβαλε πάλι την υπογραφή ενδο-παλαιστινιακής συμφωνίας, αφήνοντας ασχολίαστο το κομμάτι της έκθεσης που την αφορά. Ο Αμπάς, αφού με διαγγέλματα μίλησε για «λάθος» χωρίς ν' αναλάβει την ευθύνη, επιχείρησε «στροφή 180 μοιρών». Αν και το αντίκτυπο της υιοθέτησης δεν είναι σημαντικό αφού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπλοκαριστεί από αμερικανικό βέτο, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, ο Αμπάς πέτυχε να «κρατήσει τα προσχήματα». Κάτι, όμως, που δεν φαίνεται να μπορεί να ανασκευάσει την εικόνα του στα μάτια των συμπατριωτών του, γεγονός που επηρεάζει τις ενδο-παλαιστινιακές εξελίξεις.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ