Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιεκπαιδευτικών αλλαγών συνέχεια

Η περιγραφή και η «έκθεση ιδεών» σε όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου για την Παιδεία, δε μπόρεσαν να κρύψουν τους σαφείς στόχους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το «νέο» σχολείο των δεξιοτήτων που θα προετοιμάζουν τον αυριανό «ευέλικτο» εργαζόμενο, για την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των πανεπιστημίων υπέρ των επιχειρήσεων, για την άλωση της επιστημονικής έρευνας απ' το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ηταν φανερό ότι το 1 δισ. ευρώ και ο στόχος για 5% του ΑΕΠ που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, κατά κύριο λόγο, θα «αξιοποιηθεί» για την εφαρμογή των παραπάνω στόχων.

Ολόκληρη η αναφορά των προγραμματικών για την Παιδεία διαπνέονταν απ' την πολιτική της ΕΕ για τη «διά βίου μάθηση», δηλαδή τη κατάρτιση και την επανακατάρτιση, απ' τα πρώτα χρόνια του σχολείου, μέχρι γεράματα. Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για «καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας». Υπενθυμίζουμε ότι το ολοήμερο σχολείο βασίζεται στο νόμο 2525/97 του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει τριμερή χρηματοδότησή του, απ' το κράτος την τοπική αυτοδιοίκηση και τους γονείς! Σχετικές με αυτό είναι και οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ «κάθε σχολική μονάδα να προσδιορίζει τις δικές της συγκεκριμένες ανάγκες για επιμόρφωση». Συνδέεται με τους στόχους του για αποκέντρωση και τελικά τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του σχολείου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραπέρα ένταση των ταξικών φραγμών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για αξιολόγηση σε όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση που έχει γίνει μέχρι τώρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει αποδείξει το ρόλο της, αφού σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι της «ελεύθερης αγοράς», με στόχο την κατεύθυνση της γνώσης και της έρευνας σε όφελος των συμφερόντων των επιχειρήσεων. Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου έταξε στο κεφάλαιο μεγαλύτερη συμμετοχή στην έρευνα λέγοντας: «Η συνολική επένδυση στην έρευνα να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ