Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Πυλώνες»... καπιταλιστικής «ανάπτυξης»!

Τη συνέχιση της πολιτικής πλήρους «ενσωμάτωσης» του Πολιτισμού και του Τουρισμού στις κερδοσκοπικές ανάγκες του κεφαλαίου «υπόσχονται» οι προγραμματικές δηλώσεις. Το «όραμα» της κυβέρνησης από τη «συγχώνευση» των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού είναι «να κάνουμε τον πολιτισμό μαζί με τον τουρισμό ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας μας», δηλαδή, ένα ακόμη εργαλείο της καπιταλιστικής «ανάπτυξης».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι από αυτού του τύπου την «ανάπτυξη» δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς και τίποτα: «Την ιστορία μας, τους αρχαιολογικούς μας χώρους, τα μουσεία, τα μνημεία μας. Την παράδοσή μας, από τους παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι τα τοπικά μας έθιμα. Τη σύγχρονη Ελληνική τέχνη και διανόηση (...) τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία. Την πολιτιστική μας παρουσία και παραγωγή στο διαδίκτυο και στον κυβερνοχώρο των ψηφιακών προϊόντων. Την ανάπτυξη και σε άλλες πόλεις εκτός της Αθήνας των προγραμμάτων ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων (...)»!

Με το βλέμμα, ουσιαστικά, στο κεφάλαιο του τουρισμού, που εδώ και χρόνια απαιτεί το «άνοιγμα» στην «αγορά» της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα αυτά θα γίνουν «αναπτύσσοντας όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο Αγροτουρισμός, ο Συνεδριακός, Θρησκευτικός, Πολιτιστικός, Κινηματογραφικός, Διατροφικός, Αθλητικός, Καταδυτικός, Αναρριχητικός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός και οι Κρουαζιέρες»...

Στο «πολιτιστικό» πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ είναι σαφέστερο: Σε ένα «κρεσέντο» νεοφιλελευθερισμού, σημειώνει ότι «τα διάφορα προγράμματα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε, θα προϋποθέτουν την ιδιωτική συμμετοχή, αλλά θα προβλέπουν και δημόσια συμμετοχή μέσω ΕΣΠΑ». Το δε κράτος θα δημιουργεί συνθήκες «ευνοϊκής ανάπτυξης των δομών παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών (...)» πάντα «σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία (...)» και «προώθηση "έξυπνων" υπηρεσιών και προϊόντων στην τουριστική αγορά».

Ολα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων στις διακοπές, στην αναψυχή, στη γνωριμία με την ιστορική κληρονομιά της χώρας μας, στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ