Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ υπέρ των Ουκρανών ναυτεργατών

Για το θέμα των Ουκρανών ναυτεργατών σε ελληνόκτητο πλοίο, που εδώ και πάνω από 5 μήνες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, παρέμβαση στον υπουργό Αμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, έκανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος .

Ο Σπ. Χαλβατζής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Αμυνας, ενημέρωσε για το πρόβλημα, τις άθλιες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι ναυτεργάτες όμηροι των πειρατών. Εθεσε τις ανησυχίες των συγγενών και των συναδέλφων των ναυτεργατών για την ασφάλεια και τη ζωή τους και ζήτησε τη στενή παρακολούθηση του θέματος και τη συμβολή των ελληνικών αρχών για την απελευθέρωσή τους. Από τη μεριά του ο υπουργός δεσμεύτηκε να επιληφθεί του θέματος.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Από τις αρχές Μάη παραμένει αιχμάλωτο στα χέρια Σομαλών πειρατών το 24μελές πλήρωμα Ουκρανών, του ελληνικής ιδιοκτησίας εμπορικού σκάφους «MV ARIANA».

Το πλήρωμα έχει προβεί πολλές φορές τηλεφωνικά σε απεγνωσμένες εκκλήσεις για παρέμβαση των ελληνικών και ουκρανικών αρχών προκειμένου να απελευθερωθούν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθεί στρατιωτική λύση της ομηρίας. Εχουν καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες ομηρίας, οι οποίες προκάλεσαν την αποβολή μίας εγκύου γυναίκας που βρίσκεται στο πλοίο, καθώς και τη διατροφή τους με σάπιο ρύζι και νερό με σκουριά...

Το σκάφος, που μετέφερε 10.000 τόννους σόγια από Βραζιλία προς Ιράν, είχε σημαία Μάλτας. Κατελήφθη από Σομαλούς πειρατές στον Ινδικό Ωκεανό ανάμεσα στις Σεϊχέλες και τη Μαδαγασκάρη. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, το σκάφος πλέει ανοιχτά των σομαλικών ακτών και οι πειρατές απαιτούν κάποια εκατομμύρια δολαρία, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τον πλοιοκτήτη καθυστερούν με απώτερο στόχο, όπως καταγγέλλουν συγγενείς των εγκλωβισμένων ναυτικών, τη μείωση των λύτρων, πράγμα που έχει κάνει άθλιες τις συνθήκες επιβίωσης των ναυτεργατών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι με το πρόσχημα της πειρατείας εδώ και πάνω από έξι μήνες οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν διευρύνει το πλαίσιο δράσης τους στην ευρύτερη περιοχή στο Κέρας της Αφρικής και τον Ινδικό Ωκεανό. Σε αυτές τις επιχειρήσεις «νηοψιών και αποτροπής» συμμετέχουν και ελληνικά πολεμικά πλοία με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ