Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με την πείνα και την εξαθλίωση

ΓΕΝΕΥΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Οι μαύρες μέρες που έρχονται για τους εργαζόμενους επιβεβαιώνονται και από την πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει οδηγήσει σε προβλήματα, όπως η πείνα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες που κατατάσσονται στις πιο πλούσιες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσφεύγουν στην IFRC για βοήθεια... Κύριοι λόγοι, κατά τη μελέτη της IFRC, είναι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Ενα στοιχείο που πραγματικά αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι ότι τα 2/3 των κέντρων του διεθνούς οργανισμού παρέχουν και πρόγραμμα σίτισης, γεγονός που αναδεικνύει το πρόβλημα πείνας που εμφανίζεται για πρώτη φορά και στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, ο Ερυθρός Σταυρός έχει διανείμει τροφή σε 500.000 ανθρώπους, ενώ στην Ισλανδία κάθε νοικοκυριό έχει επηρεαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ απευθυνθεί στον Ερυθρό Σταυρό, τώρα ζητούν τρόφιμα και ρούχα. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι πολλοί Ευρωπαίοι από μεσαία εισοδηματικά στρώματα παραμένουν χρεωμένοι, με αποτέλεσμα να στρέφονται για βοήθεια προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ακόμη πιο ζοφερή η εικόνα που καταγράφεται για τους νέους. Στη Σουηδία το ποσοστό των νέων ανέργων φτάνει το ποσοστό του 27%, ενώ στην Ισλανδία, το ποσοστό ανεργίας έχει πολλαπλασιαστεί έτσι ώστε στο τέλος του 2009, ένα άτομο στα δέκα μπορεί να είναι άνεργο. Στους νέους, κυρίως στους άνεργους που περιθωριοποιούνται σταδιακά παρουσιάζεται αύξηση στην κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Την ίδια στιγμή, στη Φιλανδία τα νέα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η ανεργία αναρριχήθηκε στο 7,3% σε σύγκριση με το 5,9% που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο σύνολο των 5,3 εκατ. του πληθυσμού της Φιλανδίας, οι άνεργοι ανέρχονται τώρα στις 192.000.

Το φάσμα της ανεργίας όμως αντιμετωπίζουν άμεσα και περίπου 16.000 εργαζόμενοι στα βρετανικά ταχυδρομεία Royal Mail, που έχουν ξεκινήσει κυλιόμενες απεργίες εδώ και 15 εβδομάδες, ενώ μπροστά στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης με την 48ωρη απεργία αύριο και την Παρασκευή. Το συνδικάτο των εργαζόμενων έχει απορρίψει το σχέδιο «εκσυγχρονισμού της Royal Mail» με αλλαγές στις εργασιακές πρακτικές και μείωση του προσωπικού της κατά 40%, δηλαδή 16.000 εργαζόμενους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσωπικό στα βρετανικά ταχυδρομεία στο «πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων» έχει μειωθεί κατά 50.000 από το 2002!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ