Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΑΜΑΣ
Συμφωνία για εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε η κυβέρνηση του προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι τη συμφωνία «Τορίχος - Κάρτερ» του 1977, που σήμανε τη σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από την κεντροαμερικανική χώρα.

«Πριν την 30ή Οκτώβρη» θα υπογραφεί η συμφωνία για την εγκατάσταση δύο αμερικανικών ναυτικών βάσεων στον Παναμά ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, που τόνισε ότι η εγκατάστασή τους αφορά τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αμερικής. Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία εγκατάστασης αμερικανικών βάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, καθώς έχει προηγηθεί η συμφωνία για την εγκατάσταση επτά αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία, γεγονός που καταδεικνύει το «αυξημένο ενδιαφέρον» των ΗΠΑ και την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων για ένα ακόμη γύρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Οι δύο βάσεις θα εγκατασταθούν στη Μπαΐα Πίνια, στα σύνορα με την Κολομβία, και στην Πούντα Κόκα στα ανατολικά της χώρας, διευκρίνισε ο Μουλίνο, ενώ κατέληξε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Μαρτινέλι και την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ