Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΙΣΤΑΝ - ΜΠΑΛΟΥΧΙΣΤΑΝ
Καταδίκη ΟΗΕ απαιτεί το Ιράν

«Κοντά» σε συμφωνία με ΗΠΑ - Ρωσία για προμήθεια πυρηνικού καυσίμου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Να καταδικάσει κατηγορηματικά το Συμβούλιο Ασφαλείας την πολύνεκρη επίθεση, της Κυριακής, στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν ως «μήνυμα ότι η τρομοκρατία δεν είναι ανεκτή», ζητά με επιστολή της προς τον ΟΗΕ η Τεχεράνη. Μεταξύ των 42 θυμάτων συγκαταλέγονται 15 μέλη του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επαναστάσης, εκ των οποίων δύο ανώτατα στελέχη που είχαν μεταβεί στην επαρχία για να συναντηθούν με τοπικούς σουνίτες φυλάρχους και να συζητήσουν «τρόπους βελτίωσης της σχέσης της σιιτικής πλειοψηφίας με τη σουνιτική μειοψηφία».

Οι ιρανικές αρχές, για πρώτη φορά, κατονόμασαν πίσω από την οργάνωση «Τζουντολάχ» που ανέλαβε την ευθύνη, «μερίδα» των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και μίλησαν για «έμμεση ανάμειξη των ΗΠΑ - Βρετανίας». Χτες ανακοίνωσαν τη σύλληψη τριών Ιρανών ως «συνεργατών των δραστών».

Οι Φρουροί της Επανάστασης, από την άλλη, ζήτησαν, χτες, άδεια να δράσουν εντός πακιστανικού εδάφους, εκτός των έκτακτων μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν. Μέχρι το βράδυ, δεν είχε γνωστοποιηθεί η αντίδραση της ιρανικής ηγεσίας, ούτε φυσικά κατά πόσο η πακιστανική κυβέρνηση θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

«Σε καλό δρόμο» οι συνομιλίες

«Κοντά» σε συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκεται το Ιράν με τις Ρωσία - ΗΠΑ στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την αγορά πυρηνικού καυσίμου από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Τεχεράνη φέρεται έτοιμη να προμηθευτεί πυρηνικό καύσιμο από ΗΠΑ - Ρωσία, και έχει αντιδράσει μόνο όσον αφορά στην εμπλοκή της Γαλλίας (που επίσης συμμετέχει στις συνομιλίες) καθώς καταγγέλλει ότι έχει αποδεχθεί αναξιόπιστη και σε παλαιότερη ανάλογη συμφωνία.

Αυτό που δε διευκρινίζεται είναι αν η Τεχεράνη αποδέχεται να παραδώσει στη ΔΕΑΕ το 70% του, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένο ουρανίο που διαθέτει, όπως ζητούν οι «6» (πέντε μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας και Γαλλίας).

  • Την άσκηση δικαστικής δίωξης κατά του βασικότερου εκπροσώπου της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας του καθεστώτος, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ζητούν 100 Ιρανοί βουλευτές. Με επιστολή προς τη Γενική Εισαγγελία, υποστηρίζουν ότι ο Μουσαβί «με τα συνεχόμενα σχόλιά του περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου και περί καταστολής κάθε αντίθετης φωνής, βλάπτει την αξιοπρέπεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φονική ενέδρα με θύματα δύο «Φρουρούς της Επανάστασης» (2022-10-26 00:00:00.0)
Προς νέο γύρο αποσταθεροποίησης; (2010-07-18 00:00:00.0)
Στα ιμπεριαλιστικά «δίχτυα» (2009-10-25 00:00:00.0)
Εκρήξεις και επιθέσεις ενόπλων πυροδοτούν ένταση (2009-05-30 00:00:00.0)
Ενταση σε ανατολική και δυτική μεθόριο (2007-03-01 00:00:00.0)
Αμερικανοβρετανοί πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις (2007-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ