Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ΕΕ έτοιμη για «στρατιωτική παρουσία»

Σήμερα αμερικανο-ισραηλινά αεροπορικά γυμνάσια

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την αποστολή χερσαίας δύναμης στα παλαιστινιακά εδάφη, αν αυτό κριθεί απαραίτητο στο πλαίσιο μιας ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας». Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, που συναντήθηκε, αργά τη Δευτέρα το βράδυ, με την παλαιστινιακή ηγεσία στη Ραμάλα.

Ο Σολάνα εκτίμησε, επίσης, ότι «όσο συντομότερα ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, τόσο το καλύτερο», συμπληρώνοντας ότι «στόχος είναι να ιδρυθεί στα όρια του 1967». Επίσης, αποδέχτηκε την πρόταση που έχει διατυπώσει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Φαγιάντ να τεθούν τα θεμέλια ενός ανεξάρτητου κράτους, εντός διετίας, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του και για τα σχέδια Αμπάς για μια παλαιστινική ενωτική κυβέρνηση.

Εντούτοις, η προοπτική υπογραφής ενδο-παλαιστινιακής συμφωνίας δε μοιάζει τόσο ισχυρή μετά την καταγγελία της «Χαμάς» ότι η αιγυπτιακή διαμεσολάβηση εισήγαγε ορισμένα «σημεία» στο κείμενο της τελικής συμφωνίας που δεν είχαν συζητηθεί. Ο Πρόεδρος Αμπάς, όμως, που μετέβη στο Κάιρο, υπενθύμισε ότι μια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι τις 25 Οκτώβρη, ώστε, με βάση τον παλαιστινιακό νόμο, να μπορέσει να προκηρύξει, όπως έχει συμφωνηθεί, γενικές εκλογές για τις 24 Γενάρη.

Ξέσπασμα Γκόλντστοουν

«Ανόητες και ανυπόστατες» χαρακτήρισε ο Νοτιοαφρικάνος δικαστής, Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, εβραϊκής καταγωγής, τις ισραηλινές αιτιάσεις ότι η έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα «υποσκάπτει την ειρηνευτική διαδικασία». «Δεν υπάρχει ειρηνευτική διαβούλευση, αυτή τη στιγμή, και ο ίδιος ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δεν την επιθυμεί καν» δήλωσε ο Γκοόλντστοουν, επιμένοντας ότι η έκθεσή του βασίζεται σε στοιχεία.

Αμερικανο-ισραηλινά γυμνάσια

Αρχίζουν, σήμερα, τα σημαντικότερα, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός Τύπος, αεροπορικά αμερικανο-ισραηλινά γυμνάσια των τελευταίων χρόνων. Τα γυμνάσια εντάσσονται στο πλαίσιο άσκησης προσομοίωσης της ισραηλινής αντίδρασης σε περίπτωση που δεχτεί πυραυλική επίθεση. Θα χρησιμοποιηθούν τα συστήματα αεράμυνας που διαθέτει το Ισραήλ, αλλά και μια σειρά από άλλα συστήματα που η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί ότι θα παράσχει σε περίπτωση ανάγκης. Στα γυμνάσια, που θα ολοκληρωθούν στις 5 Νοέμβρη, θα συμμετάσχουν περίπου 1.000 Αμερικανοί και άλλοι τόσοι Ισραηλινοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ