Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργίες ενάντια στην εργασιακή βαρβαρότητα

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γαλλία
Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στη Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Καλύτερες συνθήκες εργασίας» ζήτησαν, χθες, από κοινού με απεργίες και διαμαρτυρίες οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, στην κρατική Υπηρεσία Ανεύρεσης Εργασίας και στην «France Telecom». Οι σιδηροδρομικοί κατήγγειλαν τα σχέδια «αναδιάρθρωσης», αρχής γενομένης από τον τομέα της μεταφοράς των μικρών δεμάτων, στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 6.000 εργαζόμενοι. Τα συνδικάτα, με ισχυρότερο αυτό της CGT, υποστηρίζουν ότι προμηνύονται χιλιάδες απολύσεις και ότι ουσιαστικά «στρώνεται ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων».

Πρόσληψη προσωπικού, καλύτερες συνθήκες εργασίας, μείωση της ασφυκτικής πίεσης και των εξαντλητικών ωραρίων, ζήτησαν, από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στη υπηρεσία Ανεύρεσης Εργασίας. Οι εργαζόμενοι, που είχαν στο πλευρό τους και εκατοντάδες ανέργους, υποστηρίζουν ότι παρά την εξουθένωσή τους, δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Τέλος, διαμαρτυρίες έξω από τα παραρτήματα της εταιρείας ανά τη Γαλλία πραγματοποίησαν, χθες, και οι εργαζόμενοι στη «France Telecom». Χθες, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε «το πάγωμα της πολιτικής αναδιαρθρώσεων» μέχρι την 31η Δεκέμβρη. Ηδη, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα από τις 25 αυτοκτονίες, έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα μετακινούνται χωρίς συναίνεση από πόστο σε πόστο οι εργαζόμενοι.

Παράλληλα, στους 102.000 εργαζομένους της εταιρείας έφθασαν διά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ερωτηματολόγια 170 ερωτήσεων, που έχουν συνταχθεί από ειδική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας και θα εξεταστούν μόνο από αυτήν. Σε αυτά, οι εργαζόμενοι καλούνται να απαντήσουν για τις εργασιακές και γεωγραφικές μετακινήσεις, για τη συμπεριφορά των διευθυντών τους, για το εργασιακό περιβάλλον, για την πίεση που δέχονται, για το αν αναγνωρίζεται η προσπάθειά τους, για το αν νιώθουν κόπωση κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ