Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ψάχνουν τον αχυράνθρωπό τους οι ιμπεριαλιστές

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στις κάλπες καλούνται, τελικά, για δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στις 7 Νοέμβρη οι Αφγανοί μετά από βδομάδες εντονότατων πιέσεων. Την πρόταση διατύπωσε η λεγόμενη Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, αποδεχόμενη το πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία, μετά την επανακαταμέτρηση ψήφων από 210 εκλογικά τμήματα των εκλογών της 20ής Αυγούστου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη νοθεία.

Τη νέα αναμέτρηση, όπου θα συμμετάσχουν μόνον οι δύο κύριοι διεκδικητές του προεδρικού θώκου, οι Χαμίντ Καρζάι και Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, προωθούσαν, εδώ και βδομάδες, ως καλύτερη δυνατή λύση οι ΝΑΤΟικοί κατοχικοί σύμμαχοι και κυρίως οι ΗΠΑ. Ενδεικτικό της «ελεύθερης» απόφασης για ένα νέο γύρο προεδρικών εκλογών σε μια χώρα που σμπαραλιάζει η αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή είναι το ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Καρζάι ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση ως «βήμα προόδου για τη δημοκρατία στη χώρα», έχοντας στο πλευρό του τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Κάι Εϊντε, αλλά και τον Αμερικανό Δημοκρατικό γερουσιαστή, Τζον Κέρι, με τον οποίο είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις τα τελευταία 24ωρα.

Τη διεξαγωγή νέου γύρου καλωσόρισε και ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, που, ούτως ή άλλως, είχε καταγγείλει σωρεία παρατυπιών. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, αλλά και ο Γάλλος ομόλογός του. Από το Λευκό Οίκο, πάντως, δε διευκρινίστηκε αν ο Ομπάμα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το μέγεθος των ενισχύσεων που θα αποστείλει στο Αφγανιστάν πριν ή μετά τις 7 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ