Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Πολύπλευρη συνεργασία

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Σερβίας
Οι πρόεδροι Ρωσίας και Σερβίας
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι ενεργειακές και οικονομικές συμφωνίες σχεδόν μονοπώλησαν το περιεχόμενο της πρώτης επίσκεψης Ρώσου προέδρου στην ανεξάρτητη Σερβική Δημοκρατία. Ετσι, τo πρωτόκολλο για τον πετρελαιαγωγό που θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ευρώπη και θα περνά από τη Σερβία («South Stream») ήταν από τα πρώτα που υπέγραψε χτες στο Βελιγράδι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και στελέχη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Gazprom» κατά την επίσκεψή τους στη Σερβία.

Επίσης διευθυντικά στελέχη της «Gazprom» υπέγραψαν και συμφωνία για τη δημιουργία δύο κοινοπραξιών με την ανάλογη σερβική εταιρεία («Srbijagas») στην οποία η ρωσική εταιρεία θα έχει το 51% των μετοχών και η σερβική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου το άλλο 49%. Επιπλέον οι δύο πλευρές αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην οικοδόμηση υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ χωρητικότητας 450.000.000 κ.μ. (με εκτιμούμενο κόστος επένδυσης πάνω από 25.000.000 ευρώ).

Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι δεν υπεγράφη τελικά η συμφωνία δανειοδότησης της Σερβίας με 1,5 δισ. δολάρια, ανακοινώθηκε εντούτοις ότι αυτό θα διευθετηθεί μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες.

Σέρβοι και Ρώσοι αξιωματούχοι υπέγραψαν επίσης διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, αποτροπής τεχνολογικών ατυχημάτων, του πολιτισμού, των επιστημών, του αθλητισμού και της νεολαίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έγινε δεκτός με ανώτατες τιμές και συμμετείχε μεταξύ άλλων και στους 65ους εορτασμούς της αντιφασιστικής νίκης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μεντβέντεφ συζήτησε με το Σέρβο ομόλογό του Μπόρις Τάντιτς το Κοσσυφοπέδιο, θέματα που αφορούν την ευρύτερη κατάσταση στα Βαλκάνια αλλά και τις προοπτικές ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, στην οποία η Μόσχα δεν αντιτίθεται. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ρώσικα ΜΜΕ, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη για αρμονική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργικής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ για κοινούς στόχους». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο «πανευρωπαϊκής ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ