Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιχείρηση «σκούπα» στο Ουαζιριστάν

Βομβιστική επίθεση στο Διεθνές Ισλαμικό Πανεπιστήμιο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το Διεθνές Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, όπου φοιτούν κυρίως γυναίκες και ξένοι υπήκοοι, στο κέντρο της πακιστανικής πρωτεύουσας έγινε, χτες, στόχος δύο καμικάζι. Τέσσερις φοιτητές σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν από την επίθεση, που οι πακιστανικές αρχές χαρακτηρίζουν «πράξη εκδίκησης» και αποδίδουν στους εξτρεμιστές ισλαμιστές και στους Ταλιμπάν που δρουν με προπύργιο το νότιο Ουαζιριστάν, όπου ο πακιστανικός στρατός έχει εξαπολύσει ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση εδώ και τέσσερις ημέρες.

Η πακιστανική ηγεσία διέταξε να κλείσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία και πανεπιστήμια) για μία εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μάλικ υποστήριξε ότι οι δράστες «δεν είναι φίλοι ούτε του Ισλάμ ούτε του Πακιστάν» και τόνισε ότι επιδιώκουν να φέρουν τον πόλεμο που διεξάγεται στο νότιο Ουαζιριστάν στις πόλεις. Με την επίσημη εκδοχή, πάντως, ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται Ταλιμπάν ή εξτρεμιστές ισλαμιστές δε συμφώνησαν οι περισσότεροι φοιτητές του Πανεπιστημίου, που μιλούσαν για «σκοτεινές δυνάμεις» και προπηλάκισαν την αυτοκινητοπομπή του Μάλικ.

Την ίδια ώρα, ουδείς, ουσιαστικά, γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στα μέτωπα του νοτίου Ουαζιριστάν καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές έδιναν η κάθε μία εντελώς διαφορετική εκτίμηση για τα τεκταινόμενα. Ο στρατός διατεινόταν ότι έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα στους Ταλιμπάν αν και παραδεχόταν ότι απωθήθηκε από την, στρατηγικής σημασίας, πόλη Κοτκάι. Επισήμως, οι απώλειες είναι 13 στρατιώτες και 90 ισλαμιστές μαχητές, αριθμός που οι Ταλιμπάν αμφισβητούν.

Συνολικά στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 30.000 Πακιστανοί στρατιώτες και εκτιμάται ότι βρίσκονται 12.000 ντόπιοι μαχητές και 1.500 ξένοι. Οπως μετέδιδε, όμως, το «αλ Τζαζίρα» στην περιοχή βρίσκονται εγκλωβισμένοι περί τους 350.000 αμάχους, για τους οποίους ουδείς μοιάζει να ενδιαφέρεται, ενώ τα χωριά τους μετατρέπονται σε πολεμικά χαρακώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ