Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
«Επανέρχονται» οι μεγαλέμποροι

Για αρχή ζητούν τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές το Δεκέμβρη

Την αξίωσή τους για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας «από το παράθυρο», αρχής γενομένης από το άνοιγμα των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη, αξιοποιώντας το «δεδικασμένο» που δημιούργησε η ΝΔ πέρσι με πρόφαση τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, επαναφέρουν απροκάλυπτα οι μεγαλέμποροι. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρεται πρόθυμη να υλοποιήσει την απαίτησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), στη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης με την υπουργό Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, έβαλαν ανοιχτά ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων μια ακόμα Κυριακή αυτό το μήνα, εκτός από τη νομοθετημένη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα (κάνουν λόγο τουλάχιστον για την Κυριακή 13 Δεκέμβρη) και επανέφεραν την αξίωσή τους για νομιμοποίηση της λειτουργίας των μαγαζιών - κατ' αρχάς - οκτώ Κυριακές το χρόνο συνολικά. Ανώτερα στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως η υπουργός εμφανίστηκε πρόθυμη να προωθήσει την αξίωση των μεγαλοεργοδοτών ζητώντας να εξετάσει το θέμα η γενική γραμματεία Εμπορίου.

Στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων του λιανεμπορίου, αξιοποιώντας το προηγούμενο που δημιουργήθηκε πέρσι τέτοιες μέρες - όταν με πρόσχημα την πτώση του τζίρου των μαγαζιών και τις ζημιές που είχαν υποστεί καταστήματα του κέντρου της Αθήνας από τα γεγονότα του Δεκέμβρη η κυβέρνηση με όχημα τις γαλαζοπράσινες πλειοψηφίες στη Νομαρχία της Αθήνας επέβαλε ουσιαστικά το άνοιγμα των μαγαζιών και δεύτερη Κυριακή μέσα στο μήνα - δίνουν μία ακόμα ώθηση στην πάγια αξίωσή τους για κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Αλλωστε και το ΠΑΣΟΚ τόσο από τη θέση της κυβέρνησης όσο και από τη θέση της αντιπολίτευσης έχει βάλει πλάτες και έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στις νομοθετικές μεθοδεύσεις για την απελευθέρωση του ωραρίου και την υπονόμευση της Κυριακής. Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον προηγούμενο Δεκέμβρη ο τότε υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, βάζοντας πλάτες στις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων «κατηγορούσε» την κυβέρνηση ότι «είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι έμποροι, οι καταναλωτές, η ίδια η κοινή λογική υπαγορεύουν».

Χτες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός δήλωσε ότι το θέμα θα το καταλήξει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες και εμφανίστηκε επισήμως να συνδέει τη σχετική απόφαση με τις προθέσεις των «φορέων της αγοράς».

Στο μεταξύ, με χτεσινή του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας επέλεξε να σχολιάσει την απαίτηση των μεγαλεμπόρων για θεσμοθέτηση της λειτουργίας τουλάχιστον οκτώ Κυριακές το χρόνο, αφήνοντας ασχολίαστο το θέμα που άνοιξαν και πάλι για δεύτερη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη και... «ο νοών νοείτω». Εμφανίζεται αντίθετος με «κάθε άλλη κίνηση προς την κατεύθυνση διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων» πέρα από τη «γενναία διεύρυνση» που, όπως, αναφέρει, προτείνει για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την περίοδο των γιορτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ