Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Στο εδώλιο γιατί απελευθέρωσαν παραλία

Οι επικεφαλής της ΝΑΣ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και της ΔΑΣ Δήμου Παλικής δικάζονται για κινητοποίηση των δύο κινήσεων

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου σύρονται στις 3 Δεκέμβρη οι επικεφαλής της ΝΑΣ Κεφαλονιάς και Ιθάκης Δημήτρης Μαντζουράτος και της ΔΑΣ στο Δήμο Παλικής, Νίκος Αλεξανδρόπουλος, επειδή σε δυναμική κινητοποίηση των δύο κινήσεων στις 16 Αυγούστου 2006, «άνοιξαν» την πρόσβαση για εκατοντάδες λουόμενους στη γραφική παραλία και τον αιγιαλό στον όρμο του Αθέρα (Παλική), αφού την είχαν κλείσει ιδιώτες, διεκδικώντας την ως ιδιωτικό χώρο.

Οι δύο επικεφαλείς κατηγορούνται για «αυτοδικία» επειδή οι ίδιοι και οι αντίστοιχες κινήσεις που εκπροσωπούσαν, απομάκρυναν μεταλλικούς πασσάλους που καθόριζαν ως ιδιωτική περιοχή το συγκεκριμένο αιγιαλό και παραλία και εμπόδιζαν την απρόσκοπτη χρήση τους από το λαό. Οι ιδιώτες ισχυρίζονται ότι δεν έχει περατωθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης του χώρου αιγιαλού και παραλίας που θεωρούσαν ιδιοκτησία τους, επειδή δεν τους έχει αποδοθεί μέχρι και σήμερα η αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΝΑΣ Κεφαλλονιάς και η ΔΑΣ Παλικής σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Η δυναμική αυτή κινητοποίηση έλυσε καταλυτικά (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) το πρόβλημα, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη συγκεκριμένη παραλία. Ανέδειξε όμως και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των αυτοδιοικητικών αρχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επί σειρά ετών όχι μόνο δεν έδιναν λύση στο πρόβλημα, αλλά αντί να διεκδικούν στην πράξη το δημόσιο χαρακτήρα του συγκεκριμένου αιγιαλού και της παραλίας αναγνώριζαν σε αυτά κατά καιρούς και με διάφορα προσχήματα, ιδιωτική περιουσία. Εφτασε μάλιστα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Παλικής (ΝΔ) μέχρι το σημείο να εγκαταστήσει η ίδια τους πασσάλους της ντροπής, σε συνεργασία με τους επίδοξους ιδιώτες προκαλώντας τη γενική κατακραυγή κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και τη δυναμική παρέμβαση της ΝΑΣ και ΔΑΣ».

Επιπλέον σημειώνουν: «Η ποινικοποίηση της διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας, πάει χέρι χέρι με την ιδιωτικοποίηση και την εκποίηση της δημόσιας λαϊκής περιουσίας που συστηματικά οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου σε όλη τη χώρα και στα πλαίσια της καπιταλιστικής "πράσινης ανάπτυξης" προωθούν».

Τέλος, απευθύνουν κάλεσμα σε «όλους τους φορείς των εργαζομένων και του λαού να βρεθούν στο πλάι των διωκόμενων με κάθε τρόπο και μέσο, αφού ουσιαστικά η παραπάνω δίωξη στρέφεται συνολικά ενάντια στο λαό και στο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό και στην παραλία ενώ ανοίγει τις ορέξεις επίδοξων διεκδικητών που θέλουν να αυξήσουν την κερδοφορία τους, καταστρατηγώντας αυτό το δικαίωμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ