Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Από τη Δανία στη ... Νότια Κορέα

«Το περιβάλλον είναι κεφάλαιο», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης,- χτες, σε εκδήλωση της εταιρίας μελετών STAT BANK για την πράσινη οικονομία - εισάγοντας παράλληλα τον όρο «έξυπνη πράσινη ανάπτυξη», για να περιγράψει επί της ουσίας την εκμετάλλευση της έννοιας της προστασίας του περιβάλλοντος από το μεγάλο κεφάλαιο, που βλέπει στην «πράσινη οικονομία» μια ιδανική ευκαιρία επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου, σχεδόν εξαναγκαστικής αντικατάστασης χιλιάδων προϊόντων με νέα και με όρους «σωτηρίας του περιβάλλοντος». Κι αυτό είναι μόνον η μια πτυχή των μεγάλων κερδών του κεφαλαίου από την υπόθεση «πράσινη ανάπτυξη» και «προστασία» του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ο υπουργός εισήγαγε μία πρωτοτυπία, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα, όπου εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας από το «πράσινο πακέτο» 36 δισ. δολαρίων που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση της χώρας, για να αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας. Πρότυπο λοιπόν, μετά τη Δανία, και η ...Νότια Κορέα με το οικονομικό «θαύμα» της.

Ο υφυπουργός μίλησε, εν τέλει, για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «εθνικού στρατηγικού σχεδίου έξυπνης πράσινης ενέργειας» με πέντε άξονες: Δράσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. «Ριζική αναδιάρθρωση όλων των παραγωγικών τομέων της οικονομίας» με στόχο την αύξηση των κερδών για την επιχείρηση και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, τα «πράσινα κολάρα», όπως είπε. Ορθολογική διαχείριση υδάτων και ορυκτών. Αυστηροποίηση των ποινών για περιβαλλοντικά εγκλήματα και φορολογικές επιβαρύνσεις των ρυπογόνων δράσεων. Εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και μεθοδολογιών.

Στην ίδια εκδήλωση, η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Α. Γκερέκου, υπερθεμάτισε ενός τουρισμού με «πράσινη ταυτότητα». Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κ. Χατζημπίρος, μίλησε για την πράσινη ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις αιολικών πάρκων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, λες και θα σωθεί η χώρα από αυτά! Με το οικολογικό ...ρετουσάρισμα των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου ασχολήθηκε ο Ν. Αναλυτής, πρόεδρος του ελληνικού δικτύου για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, λέγοντας ότι «όλοι έχουμε ευθύνες, αλλά και ευκαιρίες»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ