Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αγώνας για να δώσει λύση η κυβέρνηση στο οικονομικό πρόβλημα

Με έλλειμμα στα ταμεία του δήμου πληρώθηκαν και χτες οι εργαζόμενοι στη Νίκαια καθώς η κατάσταση των οικονομικών έχει χτυπήσει «κόκκινο». Η δημοτική αρχή έχει ενημερώσει για την αδιέξοδη οικονομική κατάσταση από το 2002, που ανέλαβε τη διοίκηση, και σε όλη τη διάρκεια της θητείας της δε σταμάτησε ποτέ να διεκδικεί οριστικές λύσεις.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί ο δήμος αρχίζει εδώ και πολλά χρόνια. Πιστοποιείται από το γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2002 αναγκάστηκε να πάρει από τις προκαταβολές του 2003 το ποσό των 4,8 εκατ. ευρώ, περίπου το 70% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Επίσης, ως ένας από τους πέντε υπερχρεωμένους δήμους, η Νίκαια μπήκε το 2005 στη ρύθμιση για αναστολή - «πάγωμα» των τοκοχρεολυσίων για τα έτη 2005 και 2006.

Η σημερινή ηγεσία όμως του υπουργείου Εσωτερικών δείχνει να αδιαφορεί για το πρόβλημα. Παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, ακόμα δεν έχει δεχτεί σε συνάντηση τον δήμαρχο, ενώ ο υφυπουργός Ντ. Ρόβλιας κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, δεν έδωσε καμία απάντηση στα συγκεκριμένα αιτήματα του δήμου.

Απέναντι σε αυτή τη στάση της κυβέρνησης, ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, τονίζει πως είναι μονόδρομος ο συντονισμένος αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης για να δώσει η κυβέρνηση λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του δήμου. «Δεν είναι δυνατόν, προσθέτει, ο υπουργός Εσωτερικών να προσπερνάει την αντιμετώπιση της μισθοδοσίας των 1.000 και πλέον υπαλλήλων του Δήμου Νίκαιας».

Ενδεικτικά, τα σταθερά έσοδα (ΚΑΠ και δημοτικά τέλη) του Σεπτέμβρη ήταν 1.260.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα μόνο της μισθοδοσίας 2.100.000 ευρώ. Ετσι ανά μήνα υπάρχει έλλειμμα 840.000 ευρώ.

Γι' αυτό και το πρώτο αίτημα είναι η μη παρακράτηση των τοκοχρεολυσίων από τους ΚΑΠ ως ελάχιστη προϋπόθεση για να καλύπτεται το έλλειμμα της μισθοδοσίας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Νίκαιας διεκδικεί:

  • Πάγωμα για 3 έτη των τοκοχρεολυσίων
  • Αύξηση σταθερά (κάθε μήνα) της επιχορήγησης του δήμου για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, των μονιμοποιηθέντων μετά το ΠΔ 164
  • Αμεση απόδοση των «παράνομα» παρακρατηθέντων πόρων στο δήμο.

Για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε μισθοδοσία μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη ζητάει: Την απόδοση των παρακρατηθέντων τοκοχρεολυσίων του Νοέμβρη. Ενίσχυση 1,5 εκατ. ευρώ. Δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 2 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ