Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Στην τελική ευθεία οι αντιλαϊκές επεξεργασίες

Διαβεβαιώσεις για παραπέρα κλιμάκωση και πρόσθετα μέτρα δίνει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Τα χειρότερα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας απεργάζονται από χτες στις Βρυξέλλες τα κοινοτικά επιτελεία. Πρόκειται για την τελική ευθεία της εφαρμογής του πλέγματος με τα διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα και απόδοσης με τα οποία ήδη έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χτες το βράδυ ξεκίνησε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται με τις σημερινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας των 27 κρατών (Εκοφίν).

Με σαθρό πρόσχημα τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δίνει σαφείς διαβεβαιώσεις στα όργανα της ΕΕ για την απόφαση της κυβέρνησης να κλιμακώσει παραπέρα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και βηματισμό. Η πολιτική αυτή θα αποτυπωθεί και στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα κατατεθεί στην Κομισιόν μέσα στο Γενάρη του 2010. Με βάση τα παραπάνω και τη συνολική πολιτική τους θα γίνει η αξιολόγησή τους από την Κομισιόν.

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς τα όργανα της ΕΕ ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν:

* Τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου» που έχουν στήσει με τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού και ακόμη την εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα.

* Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Παραπέρα στο τραπέζι πέφτει ακόμη και η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα.

* Την καρατόμηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

* Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που μεταφράζεται σε πρόσθετα βάρη για το λαό, σχεδιασμός που επιχειρείται να εφαρμοστεί με την προβιά ενός ακόμη «διαλόγου» με τον κοινωνικό εταιρισμό. (Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε επιστολή που έστειλε χτες σε διάφορους φορείς κάνει λόγο για «αλλαγές που θα αφορούν στη φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων, στη φορολογία περιουσίας, στους έμμεσους φόρους, στα συστήματα ελέγχου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» που θα διασφαλίζουν τη «διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση»)...

* Διαβεβαιώσεις θα δοθούν και για την άμεση εφαρμογή της κοιναγορίτικης Οδηγίας που αφορά στην απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» (Οδηγία «Μπολκεστάιν») με την οποία έρχονται να διευκολύνουν την είσοδο ισχυρών επιχειρήσεων σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

* Τη συνέχιση του έργου που άφησε μισοτελειωμένο η κυβέρνηση της ΝΔ και που προβλέπει παραπέρα κατάργηση και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων.

Ανεξάρτητη από τα παραπάνω είναι η απόφαση που θα βγάλουν τα κοινοτικά όργανα και η οποία θεωρείται απόλυτα δεδομένη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής επιτήρησης από τους Κοινοτικούς και ένα βήμα πριν από την επόμενη φάση που προβλέπει λεπτομερείς αναφορές στους Κοινοτικούς ανά τρίμηνο. Τα παζάρια και οι συνεννοήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το Φλεβάρη του 2010, οπότε αναμένεται η απόφαση της ΕΕ για τη χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

  • Για «διαβούλευση» στη δημοσιότητα δόθηκε χτες νομοσχέδιο για τη μετατροπή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) σε μια ακόμη λεγόμενη «ανεξάρτητη αρχή». Με τις σχετικές διατάξεις το παραγόμενο στατιστικό υλικό αποκτά παραπέρα εμπορευματικό χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιώτες και εταιρείες θα μπορούν να παραγγέλλουν έναντι αμοιβής στατιστικές έρευνες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ