Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ
Η κυβέρνηση εμπαίζει τους παραγωγούς

Στη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων κατέφυγε χτες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Με την υπόσχεση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκαθαριστεί το ύψος της αποζημίωσης στους ροδακινοπαραγωγούς για την ασυγκόμιστη σοδειά του 2009 και με τα υπόλοιπα προβλήματα να μετατίθενται στο αόριστο μέλλον, έληξε η χτεσινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Αγροτικών Συνεταιρισμών και παραγωγών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, έπειτα από δική τους πρωτοβουλία, αφού δεν είχαν αρχικά προσκληθεί, εκπρόσωποι των μπλόκων που έχουν στηθεί σε Ημαθία και Πέλλα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εκπρόσωποι των βιομηχάνων ισχυρίστηκαν ότι έχουν ήδη πληρώσει στους συνεταιρισμούς παραπάνω από το 50% των χρημάτων από τη φετινή σοδειά που απορρόφησαν, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέπεμψαν στις αρχές του επόμενου χρόνου. Και για να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες, γιατί τα χρήματα δεν πήγαν ακόμα στους παραγωγούς, πέταξαν το μπαλάκι στις διοικήσεις των συνεταιρισμών. Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων για ακόμη μία φορά έκαναν λόγο για αδυναμία από πλευράς τους να απορροφήσουν το σύνολο της παραγωγής - περίπου 400.000 τόνοι το χρόνο - και με τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών να συμφωνούν, πρότειναν την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, δηλαδή εκρίζωση της μισής σχεδόν καλλιέργειας.

Οι εκπρόσωποι των μπλόκων υπογράμμισαν ότι η παραγωγή ροδάκινου έχει δυναμική τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές που ακολουθούνται, την έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο. Κατήγγειλαν τόσο τους εκβιασμούς των βιομηχάνων - που σε αρκετές περιπτώσεις χρωστούν χρήματα ακόμη και για τη σοδειά του 2008 - όσο και τη στάση των συνεταιριστικών ηγεσιών που κάθε άλλο παρά στο πλευρό τους στέκονται, αντίθετα εμφανίζονται να παίζουν το ρόλο του «μεσάζοντα» σε βάρος φυσικά των παραγωγών. Απαίτησαν ακόμη από την κυβέρνηση να σταματήσει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», διότι με αυτόν τον τρόπο είναι συνυπεύθυνη για τους εκβιασμούς που υφίστανται οι παραγωγοί.

Απαίτησαν την άμεση καταβολή αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ για την παραγωγή που δε συγκομίσθηκε, όπως επίσης και να πληρωθούν άμεσα για την παραγωγή που πούλησαν βάσει των συμφωνηθέντων. Τόνισαν ακόμη ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την παραγωγή ροδάκινου, αλλά το σύνολο των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, των οποίων οι τιμές έχουν υποστεί καθίζηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επείγει η άμεση αποζημίωση του κόστους παραγωγής (2014-08-13 00:00:00.0)
Στο έλεος των εμποροβιομήχανων και φέτος (2012-08-03 00:00:00.0)
Στα «αζήτητα» η σοδειά τους (2009-06-13 00:00:00.0)
Τους μεγαλέμπορους και τους βιομήχανους βοηθάτε με τις επιδοτήσεις (2000-09-16 00:00:00.0)
«Η λύση βρίσκεται στον αγώνα...» (2000-08-03 00:00:00.0)
Οι βιομήχανοι εκβιάζουν τους ροδακινοπαραγωγούς (1999-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ