Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Βήμα προβολής των αξιώσεων του κεφαλαίου

Οι «πράσινες μπίζνες» και οι μπίζνες των τραπεζών στο επίκεντρο της χτεσινής μέρας του συνεδρίου

Σε μία ακόμα προκλητική επίδειξη θράσους προχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι των τραπεζών, οι οποίοι αξιοποιώντας το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχείρησαν να παρουσιάσουν τις τράπεζες ως ...ευαγή ιδρύματα. Σε μια αποστροφή μάλιστα του λόγου του ο εκπρόσωπος της Γιούρομπανκ αναρωτήθηκε ποιος «θα αγόραζε τα ελληνικά ομόλογα», αν δεν τα αγόραζαν οι ελληνικές τράπεζες.

Οι εργασίες του συνεδρίου που ολοκληρώθηκαν χτες, αποτέλεσαν για δύο μέρες το βήμα προβολής των πλέον ακραίων αξιώσεων του κεφαλαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποτιθέμενη ανάγκη λήψης μέτρων για την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη προώθηση ρυθμίσεων που ευνοούν την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου.

Χτες ήταν η μέρα των τραπεζικών στελεχών, που σε κοινό μέτωπο προσπάθησαν να υπερθεματίσουν για τις πρακτικές που μετέρχονται προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους παραπονούμενοι ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα γίνονται εύκολος στόχος. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι τράπεζες από τη φύση τους μπαίνουν στο στόχαστρο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο μέσα στο 9μηνο Γενάρη-Σεπτέβρη του 2009, της χρονιάς, δηλαδή, που η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία βιώνει, όπως λένε οι ίδιοι, μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του συστήματος, αυτές παρουσίασαν κέρδη της τάξης των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ!!!

Ο εκπρόσωπος της Γιούρομπανκ, μίας εκ των τραπεζών που δανείζεται κεφάλαια με φτηνά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα «προσφέρει» με πολλαπλάσιο επιτόκιο, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «όποιος "φωνάζει" στις ελληνικές τράπεζες να ρωτήσει ποιος θα αγόραζε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα». Ο εν λόγω κύριος, βέβαια, απέφυγε να πει δυό τουλάχιστον πράγματα: Το πρώτο, ότι η διαχείριση του δημόσιου χρέους αποκλειστικά από τις τράπεζες ήταν κάτι που οι ίδιες οι τράπεζες επιζητούσαν επί δεκαετίες, και δεύτερον ότι ένα σημαντικό κομμάτι από τα 280 εκατ. ευρώ που ήταν τα καθαρά κέρδη της τράπεζάς του στο εννεάμηνο, σημαντικό κομμάτι προέρχονταν από αυτόν ακριβώς το δανεισμό.

Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς, αναφερόμενος προφανώς σε χιλιάδες πελάτες της τράπεζας που δεν έχουν τη δυνατότητα να ξοφλήσουν τα πανάκριβα δάνεια που επί χρόνια ρίχνει στην αγορά, μίλησε για «λάθος» να διοχετεύεται η ρευστότητα «σε ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ την διάθεση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Πάντως και οι δύο, μαζί και με τον εκπρόσωπο της Τράπεζας Αττικής, σημείωσαν σε όλους τους τόνους τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την «εξαιρετική κατάσταση» στην οποία βρίσκεται.

Ορκοι στις πράσινες μπίζνες

Την πίστη της στο δόγμα «οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες» και στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή στη δημιουργία νέων πεδίων δράσης για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές, διατράνωσε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση με την ομιλία της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Η έξοδος από την οικονομική κρίση θα γίνει μόνο με την πράσινη ανάπτυξη, με όσους έχουν κερδίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα στην πράσινη ενέργεια, στις μεταφορές, στη διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε ειδικότερα η υπουργός Περιβάλλοντος. Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το ποιος πρόκειται να κερδίσει από την πράσινη ανάπτυξη πρόσθεσε: «Οι ιδιώτες και οι χώρες εκείνες που θα πρωτοπορήσουν, θα κερδίσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα και θα αποκτήσουν τα οφέλη στο νέο διεθνές οικονομικό περιβάλλον».

Επίσης υποστήριξε ότι το υπουργείο της «είναι ο κινητήριος μοχλός δημιουργίας και εφαρμογής της στρατηγικής της πράσινης ανάπτυξης, μιας στρατηγικής που θα μετατρέψει τους φόβους σε ελπίδα, τους οικονομικούς περιορισμούς σε δυνατότητες, τα βάρη σε επιχειρηματικές ευκαιρίες». Υπενθυμίζουμε ότι σύντομα η κυβέρνηση πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα σχέδιο δράσης για την ενέργεια, με το οποίο θα δίνει ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα στις επιχειρήσεις για την προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κλπ.), ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να μηδενίσει τα όποια εμπόδια (περιβαλλοντικά, γραφειοκρατικά κ.ά.) για την επιτάχυνση των επενδύσεων αυτών. Η Τ. Μπιρμπίλη έθεσε χτες ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% ως το 2050, με αξιοποίηση και του υπάρχοντος λιγνίτη, υιοθετώντας όμως τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών.

Εξίσου, όμως καθαρά μίλησε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος και για το γεγονός ότι το κόστος του όλου εγχειρήματος της πράσινης ανάπτυξης θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι. «Η ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους στις τιμές και η στροφή των καταναλωτών σε περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα, έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν τις απαραίτητες αλλαγές στη ζήτηση και επομένως και στην παραγωγή».

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός στον τομέα αυτό ήταν ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Στ. Δήμας, ο οποίος τάχθηκε και αυτός υπέρ της πράσινης ανάπτυξης τονίζοντας ότι αναγκαίο μέτρο για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης είναι η διαμόρφωση τιμών για τη ρύπανση και η αξιοποίηση των δυνάμεων της αγοράς για την ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών παραγωγής και κατανάλωσης. Δεν μάσησε τα λόγια του επισημαίνοντας ότι πρέπει να μπουν νέα πράσινα τέλη και φόροι, αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Λονδίνου όπου τα ΙΧ πληρώνουν διόδια για να μπουν στο κέντρο της πόλης.

Για θέσεις εργασίας και επιχειρηματικό πλούτο μίλησε στην εκδήλωση ο υπουργός... Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι στον τομέα του τουρισμού «δεν έχουμε το δικαίωμα να κρατούμε σε ομηρία υγιείς επιχειρήσεις», αλλά και ότι δεν θα κρατηθούν στη ζωή επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα. Τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός πλέει προς την «τέλεια καταιγίδα» και πρόσθεσε ότι «εξετάζουμε πώς θα ενισχύσουμε έναν κλάδο που έχει βρεθεί στα όρια της επιβίωσης». Δημιούργησε έτσι τις ιδανικές συνθήκες του «επείγοντος» για να δικαιολογήσει τα μέτρα υπέρ του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση.

Για ανάγκη «ενεργειακής μετάλλαξης» έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ώστε να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα. Κάτι που δεν κάνουν τα ΕΛΠΕ με την επέκτασή τους στην Ελευσίνα και στις νέες εγκαταστάσεις, για τις οποίες ζήτησε παράταση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων ρύπων. Στην τοποθέτησή του δεν απέκλεισε και την πιθανότητα αύξησης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα, σε παγκόσμιο επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ