Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΖΡΑΝ.-- Η διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Αρμενία - που είχε αρχικά διακοπεί λόγω ανακάλυψης εκρηκτικών μηχανισμών - συνεχίζεται κανονικά, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ινγκουσετίας, Αλεξέι Βορομπίεφ στο πρακτορείο «Ιτάρ Τας».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρουμανίας επιβεβαίωσε χτες την επανεκλογή του Τράιαν Μπασέσκου (50,33%) στο προεδρικό αξίωμα έναντι του αντιπάλου του Μιρτσέα Γκεοάνα (49,67%), μετά την επανακαταμέτρηση των ψήφων που ακυρώθηκαν στο δεύτερο γύρο των πρόσφατων εκλογών της χώρας. Η εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων έγινε μετά από εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφού είχαν διατυπωθεί κατηγορίες για νοθεία. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διευκρίνισε ωστόσο ότι απομένει να καταμετρηθούν εκ νέου τα ψηφοδέλτια που ακυρώθηκαν και προέρχονται από το εξωτερικό.

ΣΟΥΧΟΥΜΙ.- Δεύτερη θητεία ως «Πρόεδρος» της Αμπχαζίας εξασφάλισε το Σάββατο ο φιλορώσος Σεργκέι Μπάγκαπς, όπου σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα εξασφαλίζει το 59,37% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή έφθασε στα 73,4%. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε χτες ότι δεν αναγνωρίζει τις εκλογές και πως υποστηρίζει «την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Κατηγορίες για συμμετοχή σε λαθρεμπόριο αλκοόλ απήγγειλε χτες η κροατική δικαιοσύνη εις βάρος του 66χρονου πρέσβη της Κροατίας στη Λιβύη Γιόβαν Βέινοβιτς. Ο Βέινοβιτς κατηγορείται ότι διακινούσε λαθραία αλκοόλ (πάνω από μισό ...τόνο!) προς υπαλλήλους της πρεσβείας και υπαλλήλους δύο κροατικών εταιρειών που εδρεύουν στη Λιβύη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το 37,87% των εγγεγραμμένων Κοσσοβάρων Αλβανών ψηφοφόρων συμμετείχε στον προχτεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, για την ανάδειξη δημάρχων σε 21 δήμους του Κοσσυφοπεδίου.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Σουδάν το πρώην ανταρτικό «Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα» (SPLM) και το ισλαμικό «Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου» του προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ προχώρησαν την Κυριακή σε συμφωνία για τη θέσπιση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2010.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Οι επιχειρήσεις αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό προκάλεσαν περισσότερα πλήγματα στον άμαχο πληθυσμό παρά στις ένοπλες εγκληματικές ομάδες Ρουαντέζων «ανταρτών» που δρουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπων οργανώσεων αρωγής, πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο εννιάμηνο, ενώ καταγράφηκαν πάνω από 7.500 βιασμοί κοριτσιών και νεαρών ανδρών.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Η χούντα της δυτικοαφρικανικής Γουινέας απέρριψε χτες την πρόταση της Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών για την αποστολή ξένων στρατευμάτων στη χώρα με προφασιζόμενο στόχο «την αποτροπή νέου κύματος βίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ