Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
Κενά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους

Οι τεράστιες ελλείψεις σε δημόσιες δομές Υγείας με ογκολογικές υπηρεσίες και εξειδικευμένο προσωπικό αναδείχτηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Μεγάλους κινδύνους για την εξέλιξη της θεραπείας και άρα της ζωής τους αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς της χώρας αφού, ιδιαίτερα στην επαρχία, υπάρχει τεράστια έλλειψη δημόσιων ογκολογικών υπηρεσιών, ενώ και οι δομές που υπάρχουν δεν είναι στελεχωμένες με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό και κυρίως με τους απαραίτητους ογκολόγους. Ετσι, σε πολλά νοσοκομεία οι χημειοθεραπείες χορηγούνται χωρίς την παρουσία ειδικού γιατρού, απλοί παθολόγοι χορηγούν στους ασθενείς τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία είναι τοξικά και συχνά έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας και Συλλόγων Καρκινοπαθών υπογράμμισαν ότι δε γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις ογκολόγων και έτσι τα ογκολογικά τμήματα καλούνται να δουλέψουν εκ των ενόντων. Κατήγγειλαν πως είναι εγκληματικό το ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν λύσει το πρόβλημα αυτό και παίζουν με τις ζωές των ασθενών, όταν εκτός από τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στη διάρκεια της χορήγησης των φαρμάκων, όπως ένα αλλεργικό σοκ, υπάρχουν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της χημειοθεραπείας, αντιδράσεις του οργανισμού, διαταραχές στο αίμα και άλλα προβλήματα που μόνον ο ογκολόγος μπορεί να διαχειριστεί. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν χρησιμοποιούνται καινούρια χημειοθεραπευτικά φάρμακα, οι παρενέργειες των οποίων δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστές και μπορεί να αιφνιδιάσουν τους μη εξειδικευμένους γιατρούς οπότε να αποβεί μοιραίο για τον ασθενή.

Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε ότι υπάρχουν ολόκληροι νομοί χωρίς ογκολογικά κρεβάτια και Μονάδες Χημειοθεραπείας - καταγραφές δείχνουν ότι το 63% των ασθενών αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στις αντικαρκινικές υπηρεσίες, ενώ για το 9,5% του ελληνικού πληθυσμού δεν υπάρχει ούτε ένα ογκολογικό κρεβάτι. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πτολεμαΐδας κατήγγειλε ότι στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και έως τη Φλώρινα, ενώ τα κρούσματα του καρκίνου είναι αυξημένα λόγω της ΔΕΗ, δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα χημειοθεραπείας. Οι καρκινοπαθείς είτε αναγκάζονται στην απίστευτη ταλαιπωρία της μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη, είτε όσοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα ή είναι ηλικιωμένοι, μένουν χωρίς θεραπεία.

Αντίστοιχα, όπως καταγγέλθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών εδώ και 3,5 χρόνια η Μονάδα Χημειοθεραπείας λειτουργεί χωρίς ειδικευμένο παθολόγο - ογκολόγο και οι χημειοθεραπείες χορηγούνται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Χωρίς εξειδικευμένο γιατρό λειτουργούν Μονάδες Χημειοθεραπείας και σε Πάτρα, Καβάλα, Δράμα, ακόμα και τη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα αυτή η λειτουργία εκ των ενόντων των μονάδων χημειοθεραπείας τείνει πλέον να καθιερωθεί και θεσμικά. Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κατήγγειλε ότι αν και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λειτουργεί εδώ και χρόνια ειδικό ογκολογικό τμήμα, στελεχωμένο από τέσσερις παθολόγους - ογκολόγους, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) επέτρεψε τη χορήγηση χημειοθεραπειών στην πνευμονολογική κλινική από πνευμονολόγους - φυματιολόγους. Και αυτό όταν το 2005 το ΚΕΣΥ, σε αντίστοιχο ερώτημα του Θριάσιου νοσοκομείου, είχε γνωμοδοτήσει ότι για την ασφαλή χορήγηση χημειοθεραπείας είναι αναγκαία η παρουσία παθολόγου - ογκολόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ