Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Φαρμακερές» αξιώσεις για τα χρέη

Την κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζει και το αδιέξοδο στην αποπληρωμή των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές εργαλείων και υλικών και τους φαρμακοβιομήχανους.

Η μετάθεση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία - που δεν μπορούν να ανταποκριθούν - έχει μετατραπεί σε ένα φαύλο κύκλο χρεών με τελικά θύματα τα δημόσια νοσοκομεία και τους ασθενείς. Μ' άλλα λόγια τα χρέη προς τρίτους μετατρέπονται σε «δαμόκλεια σπάθη» για τα δημόσια νοσοκομεία και πιέζουν προς περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πρακτική της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων είναι κοινό χαρακτηριστικό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία εικοσαετία με αποτέλεσμα η σώρευση των χρεών να ρυθμίζεται - ανά τακτά διαστήματα - με νομοθετικές παρεμβάσεις. Συνολικά αυτή την περίοδο τα νοσοκομεία χρωστούν στους τρίτους πάνω από 6,8 δισ. ευρώ.

Ετσι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στη ρύθμιση των χρεών των προμηθευτών, ύψους 1,2 δισ., μέχρι το τέλος του 2009 λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση που πρόκειται να προσφέρουν οι προμηθευτές. Παίρνοντας αφορμή αυτή τη στάση, οι φαρμακοβιομήχανοι - στους οποίους οφείλονται 2,68 δισ. ευρώ - και αφού έχουν εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση την υψηλή κερδοφορία τους, ζητούν την αποπληρωμή των φαρμάκων ως διατιμημένου είδους και ...προσφέροντας έκπτωση 2,10% μόνο για την περίοδο 1.7.2007 μέχρι 31.12.2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ