Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Τεταμένα τα πνεύματα μετά την απώλεια Μονταζερί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες και, όπως φαίνεται, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης και παραστρατιωτικών καθεστωτικών δυνάμεων σημειώνονταν, χτες, επί ώρες σε τουλάχιστον τρεις πόλεις του Ιράν και μάλιστα πόλεις που θεωρούνται θρησκευτικά σύμβολα: Την Κομ, το Ισφαχάν, το Νατζαφαμπάντ. Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για συγκρούσεις που ξέσπασαν με αφορμή τελετές μνήμης που διοργάνωσαν οι τοπικές θρησκευτικές αρχές για το θάνατο του 87χρονου Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Μονταζερί που κηδεύτηκε τη Δευτέρα.

Το πλήθος αξιοποίησε ως αφορμή τις τελετές για να διαδηλώσει κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ και του Αγιατολάχ Χαμενεΐ με συνθήματα, για άλλη μια φορά, που καταδίκαζαν «τη δικτατορία», αποκαλώντας την ηγεσία της χώρας «ομάδα εγκληματιών». Οπως μετέδιδαν πολλές ιστοσελίδες προσκείμενες στην αντιπολίτευση, οι άνδρες των αρχών ασφαλείας και κυρίως των παραστρατιωτικών δυνάμεων χρησιμοποίησαν γκλομπς και δακρυγόνα. Φυσικά υπάρχει και αντιπαράθεση μεταξύ μερίδων της κυρίαρχης τάξης, αλλά και σημαντικές λαϊκές δυνάμεις που κινητοποιούνται κάτω από το βάρος των υπαρκτών προβλημάτων από την καπιταλιστική ανάπτυξη που ελέγχει το θρησκευτικό καθεστώς και προσφέρει μιζέρια στα λαϊκά στρώματα.

Αναφέρονται δεκάδες συλλήψεις, οι περισσότερες στο Ισφαχάν, όταν το πλήθος του κόσμου προσπάθησε να εισέλθει στο τέμενος Σεγιέντ, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η τελετή για τον Μονταζερί. Καταγράφηκαν, επίσης, αρκετοί τραυματισμοί, χωρίς, όμως, να μπορεί να διευκρινιστεί ο αριθμός τους. Εκπρόσωποι της αστυνομίας, αλλά και των παραστρατιωτικών σωμάτων προειδοποίησαν τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να μην προβούν σε διαδηλώσεις με αφορμή τις μεγάλες σιιτικές θρησκευτικές γιορτές της Ασούρα και της Τασούα, γιατί «θα αντιμετωπιστούν με σκληρότητα».

Τέλος, χτες, απομακρύνθηκε από τη μοναδική δημόσια θέση που διατηρούσε ένας από τους ηγέτες της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, από την προεδρία της «Ακαδημίας Τέχνης», της οποίας ήταν επικεφαλής από την ίδρυσή της το 1999. Η απομάκρυνσή του αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Πολιτισμού της Ισλαμικής Επανάστασης, του οποίου προΐσταται ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ