Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Τα βάρη στους εργαζόμενους

Από χτεσινές διαδηλώσεις στη Ρώμη των εργαζόμενων της Φίατ
Από χτεσινές διαδηλώσεις στη Ρώμη των εργαζόμενων της Φίατ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΡΩΜΗ.--

Οι ανακατατάξεις στο χώρο του κεφαλαίου συνεχίζονται ενώ η επιβολή εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησε, αλλά παρουσιάζεται ως «νουθεσία» στα πλαίσια του ρόλου του «στην έρευνα για τις οικονομικές στρατηγικές που θα ακολουθήσουν μετά την κρίση, όπως απαιτείται από τη G20 και τη (Γενική Συνέλευση των κρατών μελών του) CFMI»... Την ίδια ώρα οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων θα σημάνουν απολύσεις και ανεργία για τους εργάτες.

Το ΔΝΤ «πρότεινε» χτες στα μέλη του να υιοθετήσουν κανόνες που θα καθορίζουν τα όρια των ελλειμμάτων τους στον προϋπολογισμό, με το δήθεν επιχείρημα του εκτροχιασμού του δημόσιου χρέους. Φυσικά αυτές οι συνταγές δεν έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους που δεν τα δημιούργησαν αλλά αντίθετα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων υπέρ του κεφαλαίου.

Στις εξελίξεις των ανακατατάξεων καπιταλιστικών επιχειρήσεων την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Corthera Inc. έναντι 120 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακευτική Novartis, εξέλιξη που θα της δώσει τα δικαιώματα ανάπτυξης ενός νέου σκευάσματος για την καρδιακή ανεπάρκεια. Η γιγαντιαία λονδρέζικη μεταλλευτική Rio Tinto βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πώλησης της μονάδας συσκευασιών Alcan Packaging στην αυστραλιανή Amcor, έναντι ποσού 2 δισ. δολαρίων.

Στην τομέα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT στο Τέρμινι Ιμερέζε συνεχίζουν την απεργία τους ενώ την Τρίτη ταξίδεψαν και διαδήλωσαν στη Ρώμη προκειμένου να εναντιωθούν στα σχέδια της εταιρείας να κλείσει τη μονάδα της στη Σικελία. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της FIAT προς ανεύρεση φτηνότερων εργατικών χεριών, υπέγραψε χτες στο Κραγκούγεβατς την πρόσθετη πράξη της στρατηγικής συμφωνίας που προβλέπει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη μονάδα παραγωγής της Zastava, στο Κραγκούγεβατς, όπου και παράγονται μοντέλα Punto, για την κάλυψη των αναγκών της σερβικής αγοράς, αλλά και των περιφερειακών εξαγωγών.

Στο τελικό στάδιο υπογραφής βρίσκεται η συμφωνία της Ford για την πώληση της σουηδικής θυγατρικής της Volvo στην κινεζική Zhejiang Geely Holding, σύμφωνα με σουηδικά ΜΜΕ.

Η χιονοθύελλα που έπληξε και τη Βρετανία προκάλεσε το «πάγωμα» της απεργίας των εργαζομένων στην British Airways επίσης η είδηση για την κατάρρευση της σκωτσέζικης ταξιδιωτικής εταιρείας Globespan και της αεροπορικής της εταιρείας άφησε παγιδευμένους χιλιάδες στην Ευρώπη. Ακόμα χιλιάδες επιβάτες έχουν αποκλειστεί στα αεροδρόμια της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής εξαιτίας του «λουκέτου» της αεροπορικής εταιρείας Air Comet.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ