Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ο Ουρίμπε σε ρόλο ενορχηστρωτή - προβοκάτορα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Κλιμακώνει την ένταση και χτυπά ακόμη πιο δυνατά τα «τύμπανα πολέμου» ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, μετά την ανεύρεση του πτώματος του κυβερνήτη της Κακετά, Λουίς Φερνάντο Κουέγιαρ, χτες τα ξημερώματα μερικές ώρες μετά την απαγωγή του.

«Τον σφαγίασαν» ανέκραξε ο Αλβαρο Ουρίμπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου εμφανίστηκε για άλλη μία φορά απόλυτα βέβαιος ότι τόσο για την απαγωγή όσο και για τη δολοφονία την ευθύνη φέρνουν αποκλειστικά οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Φυσικά κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ενώ ο γιος του κυβερνήτη σε δηλώσεις του προς τον Τύπο όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του Ουρίμπε αλλά αφήνει και υπονοούμενα όσον αφορά την έλλειψη μέτρων προστασίας έναντι του πατέρα του, που είχε πέσει θύμα απαγωγής ακόμη 4 φορές στο παρελθόν αλλά και τις τρομακτικές πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση αλλά και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να χρεώσουν τη δολοφονία στις FARC.

Πράγματι η δολοφονία του Κουέγιαρ ενέχει πάμπολλα ερωτηματικά: Καταρχήν ότι ο Ουρίμπε άδραξε την ευκαιρία και έθεσε οριστικό τέλος στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων παρά το γεγονός ότι η αντάρτικη οργάνωση έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Απρίλη ότι θα προχωρήσει σε μονομερή απελευθέρωση των αιχμαλώτων, αρκεί μόνο να υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως να μην υπάρχουν ταυτόχρονες επιχειρήσεις του στρατού ώστε να τεθεί η επιχείρηση απελευθέρωσης σε κίνδυνο, ενώ μοναδικό διαμεσολαβητή που αποδέχονταν ήταν η γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα.

Ταυτόχρονα ο Ουρίμπε κάλεσε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας να προχωρήσουν σε σαρωτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις για άμεση απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Εξάλλου εξαρχής αυτή ήταν η στρατηγική του, στρατιωτική λύση με μοναδικό στόχο να προξενήσει μεγάλα πλήγματα στις τάξεις της αντάρτικης οργάνωσης και ενδεχομένως, εάν καταστεί δυνατόν, να διαχύσει τον «πόλεμο» που θα προκαλέσει και εντός της Βενεζουέλας, ειδικά σε αυτή την περίοδο. Ενδεχόμενο που ισχυροποιείται εξαιτίας της υπογραφής της στρατιωτικής συμφωνίας για εγκατάσταση 7 νέων αμερικανικών δυνάμεων σε όλη την Κολομβία.

  • Οι αντάρτικες οργανώσεις FARC και ELN εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση τις προηγούμενες μέρες αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιχειρησιακής συνεργασίας ή ακόμα και συνένωσής τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ