Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το τείχος διευρύνεται

Το ισραηλινό τείχος στη Δυτική Οχθη που επιχειρεί να στραγγαλίσει τον αγωνιστή λαό της Παλαιστίνης
Το ισραηλινό τείχος στη Δυτική Οχθη που επιχειρεί να στραγγαλίσει τον αγωνιστή λαό της Παλαιστίνης
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ- ΡΙΑΝΤ.--

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δ. Οχθη, με αφορμή τη συρροή πιστών στη Βηθλεέμ με αφορμή τα Χριστούγεννα. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το τείχος καταστρέφει ακόμη περισσότερο την όποια οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται αυτή την περίοδο λόγω του τουρισμού. Παράλληλα, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ επανέλαβε ότι η Π. Αρχή θ' αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, εφόσον αυτό «παγώσει» πλήρως και επ' αόριστον τον εποικισμό.

Οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και γενικά στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν και στις συζητήσεις που είχαν, στο Ριάντ, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντουλάχ με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο που πραγματοποίησε, εκεί, διήμερη επίσκεψη. Το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων δε γνωστοποιήθηκε. Οι δύο άνδρες, πάντως, αλληλοϋποστηρίχθηκαν ως προς τη «διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας», με αφορμή, για τη Σ. Αραβία, την είσοδο στο έδαφός της από την Υεμένη σιιτών ενόπλων Χούθι, και για την Αίγυπτο τις επικρίσεις που δέχεται για την ανέγερση σιδερένιου υπόγειου τείχους κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, η Αίγυπτος φέρεται διατεθειμένη να αφήσει να βγουν από τη Γάζα, 500 Παλαιστίνιοι ασθενείς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Γερμανού διαμεσολαβητή για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, με την ηγεσία της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γερμανός διπλωμάτης μετέφερε προχτές την ισραηλινή πρόταση, η οποία, με βάση τις υπάρχουσες διαρροές, δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στα αιτήματα της ισλαμιστικής οργάνωσης. Βασικά σημεία τριβής φέρονται να είναι η ταυτότητα ορισμένων από τους Παλαιστινίους κρατουμένους που η «Χαμάς» ζητά ν' απελευθερωθούν, καθώς και ο τρόπος απομάκρυνσης κάποιων από αυτούς (όσων εμπλέκονται σε πολύνεκρες επιθέσεις) εκτός παλαιστινιακών εδαφών, όπως έχει ζητήσει το Ισραήλ και έχει αποδεχτεί η «Χαμάς».

Κοινοβουλευτική έρευνα

Ακροάσεις άρχισαν, χτες, στην ισραηλινή βουλή για το ζήτημα της κλοπής ανθρωπίνων οργάνων χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών των νεκρών. Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το καλοκαίρι σε άρθρο σουηδικής εφημερίδας προκαλώντας διπλωματικές τριβές. Τελικά, επιβεβαιώθηκε και όπως αποδείχτηκε εμπλέκεται ο ισραηλινός στρατός, ένα γνωστότατο ερευνητικό κέντρο και το υπουργείο Αμυνας, ενώ αφορά τόσο σε Ισραηλινούς όσο και σε Παλαιστίνιους νεκρούς.

Εκπρόσωποι των εμπλεκομένων θεσμών υποστηρίζουν ότι η τακτική αυτή έχει σταματήσει από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Εντούτοις, ο Ισραηλινός άραβας βουλευτής, Αχμάντ Τίμπι, κατήγγειλε ότι μάλλον συνεχίζεται, αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα, που δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθούν, από Παλαιστινίους της Γάζας που πέθαναν, ως ασθενείς, σε ισραηλινά νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ