Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τουλάχιστον 30.000 παιδιά στις χώρες της Αφρικής πέθαναν προτού κλείσουν τον πρώτο χρόνο ζωής λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, δήλωσε χτες η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, κατά τη 13η συνεδρίαση του Οργανισμού στη Γενεύη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δυναμικές διαδηλώσεις πραγματοποίησαν, χτες, οι χριστιανοί του Ιράκ, καταγγέλλοντας αύξηση των επιθέσεων εναντίον τους, με αφορμή τη διεξαγωγή των εκλογών το επόμενο Σαββατοκύριακο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν δολοφονηθεί 8 χριστιανοί στα περίχωρα της Μοσούλης και στη Βαγδάτη, ενώ περισσότερες από 680 χριστιανικές οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους για λόγους ασφαλείας. Στο θέμα παρενέβη και ο πάπας Βενέδικτος, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν περισσότερα μέτρα ασφαλείας.

ΑΜΜΑΝ.-- Μόλις πριν λίγα 24ωρα, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το βίντεο του Ιορδανού Χάμαμ Κχαλίλ αλ Μπαντάουι, που ανατινάχθηκε στο Κχοστ του Αφγανιστάν σκοτώνοντας 7 Αμερικανούς πράκτορες, πριν περίπου δύο μήνες. Ο Μπαντάουι, σε 42 λεπτά, περιγράφει πώς τον στρατολόγησαν οι ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες και πώς έπεισε και τη CIA ότι δουλεύει για λογαριασμό της ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος της «αλ Κάιντα». Κατηγορεί την ιορδανική ηγεσία ότι «έδωσε» τις πληροφορίες που οδήγησαν στις δολοφονίες του ηγέτη της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ, αλ Ζαρκάουι (2006), και του στελέχους της «Χεζμπολάχ» στη Συρία, Μουγκχανίγια (2008), και καλεί «την αλ Κάιντα να στοχεύσει την Ιορδανία».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αργά χτες αναμενόταν στη Γαλλία, ο Ρώσος Πρόεδρος για τριήμερη επίσκεψη. Ο Μεντβέντεφ, που συνοδεύεται από υπουργούς και επιχειρηματίες, θα συζητήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την είσοδο της Ρωσίας στον ΠΟΕ, καθώς και την ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας - ΕΕ και διμερείς συμφωνίες.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας απέρριψε ως αντισυνταγματική τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να επιτραπεί η επανεκλογή του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, μία απόφαση η οποία θέτει τέρμα στις πιθανότητές του να επιδιώξει τρίτη στη σειρά θητεία το Μάη.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τη Βενεζουέλα εμπλέκει η ισπανική δικαιοσύνη στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον 13 μελών της βασκικής οργάνωσης ETA και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) για την εξύφανση συνωμοσίας με σκοπό τη δολοφονία Κολομβιανών αξιωματούχων σε ισπανικό έδαφος, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε και ο πρώην αντιπρόεδρος Φρανσίσκο Σάντος.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενας Γερμανός στους τέσσερις, για την ακρίβεια το 23%, δηλώνει έτοιμος να δεχθεί να του εμφυτευτεί υποδορίως ένας «ηλεκτρονικός κοριός» αν έχει κάποιο όφελος από αυτόν όπως ο εντοπισμός του από σωστικά συνεργεία σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ατυχήματος, όπως δείχνει δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα στη Γερμανία.

XAΡΤΟΥΜ.-- Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στο Σουδάν εξέφρασαν χτες φόβο πως η ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Νταρφούρ τις τελευταίες μέρες ενδεχομένως να έχει προκαλέσει το θάνατο αρκετών εκατοντάδων αμάχων και περίπου 40.000 ανέστιους στην ορεινή περιοχή Τζαμπέλ Μάρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολεμικές πρόβες» Ουρίμπε (2009-12-23 00:00:00.0)
Καταδίκη των συνεχόμενων δολοφονιών (2008-12-19 00:00:00.0)
Επιμένει στη συνάντηση με τον Μαρουλάντα (2007-09-17 00:00:00.0)
Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα (2006-11-03 00:00:00.0)
Αυξάνεται η πίεση του αντάρτικου (2005-08-03 00:00:00.0)
Οι ακροδεξιοί αναστέλλουν τις επιθέσεις υπό ορισμένες «συνθήκες»... (2002-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ