Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αδίστακτη προπαγάνδα για να εδραιωθεί η επίθεση

Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε σαν «πατριωτικό καθήκον» την υπηρέτηση της πλουτοκρατίας

Με τη φράση «ή τώρα ή ποτέ», ο πρωθυπουργός έκανε χτες επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να ισοπεδώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα και να τσακίσει το λαϊκό εισόδημα, εξασφαλίζοντας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας στρατιές φτηνού εργατικού δυναμικού. Την πολιτική αυτή, τη βάφτισε μάλιστα «πατριωτικό καθήκον»!

Μιλώντας στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σ' ένα φραστικό κρεσέντο απειλών προς το λαό με στόχο τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, απαιτώντας από τα λαϊκά στρώματα πλήρη υποταγή στην επιβολή των νέων σφαγιαστικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πιο σκληρό τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, αφού είναι αντιμέτωποι με «πρωτόγνωρες καταστάσεις», που θα θέτει στο στόχαστρο τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, αποδεικνύοντας πώς θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση το μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο μηχανισμός μας προσφέρει την ηρεμία και την πειθαρχία για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές».

Δείχνοντας τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί όλες τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος για την επόμενη τριετία».

Ολα για το κεφάλαιο

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην ΚΟ, τόνισε ότι η «κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση ότι το δημόσιο έλλειμμα ανέρχεται στο 13,6%». Χτες, κυβερνητικά στελέχη «φωτογράφιζαν» τα νέα σκληρά μέτρα, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για καθολική περικοπή του 13ου και 14ου μισθού τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν θα «κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», ανέφερε ο πρωθυπουργός και «θα αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα, στην οικονομία, το κράτος, τις νοοτροπίες», δείχνοντας το εύρος της αντιλαϊκής επέλασης και στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αυταρχισμού σ' όσους αντισταθούν στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση έσπευσε να αναγάγει το μηχανισμό δανειοδότησης σε «τεράστια επιτυχία», υποστηρίζοντας ότι «εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός δεν θα είχαμε πού την κεφαλήν κλίναι» και σημείωσε ότι «δεν πρόκειται το ΔΝΤ και η ΕΕ να φύγουν με τη βία, αλλά μόνο όταν μπει η χώρα σε τάξη».

Το σύγχρονο εφιάλτη για τον εργαζόμενο λαό και την ανατροπή όλων των δικαιωμάτων του, ο Γ. Παπανδρέου τα παρουσίασε σαν «πατριωτισμό» και «προσήλωση στα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας», για την «προάσπιση»» των οποίων, όπως ισχυρίστηκε, «δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος» και κάλεσε σε συστράτευση το λαό για να φύγουμε από «επιτηρήσεις και κηδεμονίες».

Επιδιώκοντας να εμφανίσει την ταξική πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση σαν κοινή υπόθεση όλου του λαού και να απομονώσει όσους αγωνίζονται, τάχτηκε υπέρ «μιας νέας συλλογικότητας», μιας «νέας συμμαχίας των υγιών παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας».

Στάχτη στα μάτια του λαού

Ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα, στη δευτερολογία του, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει «κόκκινες γραμμές» στα μέτρα που παίρνει και ανέφερε μερικές από αυτές:

-- «Η σωτηρία της Ελλάδας. Είναι πατριωτικό μας καθήκον και σε αυτό δεν κάνουμε πίσω». Αυτό που εμφανίζει σαν «πατριωτικό καθήκον» είναι η προώθηση μιας πολιτικής που ισοπεδώνει τα δικαιώματα του λαού.

-- «Μπροστά στη βαρβαρότητα, εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά». Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να πάρει μέτρα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα και περικόπτουν τις δαπάνες στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια.

-- «Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλλάσσεται ο ισχυρός». Στην πραγματικότητα, μειώνει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων και αυξάνει τους έμμεσους φόρους για τα λαϊκά νοικοκυριά και καταργεί το αφορολόγητο.

-- «Να παλέψουμε ενάντια στην κηδεμονία, το οποίο και κάνουμε αλλά δεν το έκαναν όσοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στον Πειραιά». Κρύβει ότι δεν υπάρχει καμιά κηδεμονία και υπάρχει η σύμπλευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ σε μια καθολική επίθεση εναντίον του λαού.

Στις τοποθετήσεις τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στήριξαν απόλυτα τις κυβερνητικές πολιτικές χαρακτηρίζοντας τα μέτρα αναγκαία, ζήτησαν επιτάχυνση των ανατροπών και ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού «ζήτησαν να πάνε φυλακή όσοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ