Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Θέλουν να κηδεμονεύσουν το λαό

Το νέο αντιδραστικό ιδεολόγημα που ανέσυρε η κυβέρνηση για να εκβιάσει και να αποσπάσει λαϊκή συναίνεση στις ανατροπές που προωθεί υπέρ της πλουτοκρατίας, είναι το επιχείρημα περί «κηδεμονίας». Τι λένε; Οτι με την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, την οικονομική πολιτική την καθορίζει πλέον η ΕΕ και το ΔΝΤ. Κατά συνέπεια, όποια αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται για να καλυφθούν τα ελλείμματα και τα χρέη, είναι επιβεβλημένα από τους δύο Οργανισμούς, προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια. Η κυβέρνηση, λένε, όχι μόνο δεν έχει ευθύνη, αλλά επιπλέον πρέπει να την εμπιστευτεί ο λαός, αν θέλει το ταχύτερο δυνατό να φύγει η χώρα από την ξένη «κηδεμονία» και να επανακτήσει δήθεν την «ανεξαρτησία» της.

Τα ίδια λέει και η ΝΔ με τον ΛΑΟΣ, το ίδιο παπαγαλίζει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, άλλες αριστερίστικες ομάδες. Πού κατατείνει αυτή η επικίνδυνη και θρασύτατη ιδεολογική επίθεση; Στο να πειστεί ο λαός ότι η κυβέρνηση έχει φιλολαϊκές προθέσεις, αλλά δεν την αφήνουν το «κακό» ΔΝΤ και η «αυστηρή» ΕΕ. Μάλιστα, υπάρχουν δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που την κοροϊδία την πάνε ένα βήμα πιο πέρα. Ισχυρίζεται ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν στο μηχανισμό δανειοδότησης δε συμμετείχε το ΔΝΤ. Καλούν, δηλαδή, το λαό να αποδεχτεί όχι μόνο τη φενάκη της «κηδεμονίας», αλλά και να πιστέψει ότι η ιμπεριαλιστική ΕΕ είναι καλύτερη από το ΔΝΤ. Αρα, λένε, δε χρειάζεται αντιιμπεριαλιστική πάλη, αλλά αγώνας για να μείνουμε στην ΕΕ και να την κάνουμε καλύτερη.

Η κυβέρνηση προκλητικά μιλάει για «κηδεμονία», κρύβοντας ότι το σύνολο των εξελίξεων έχει τη δική της σφραγίδα, της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων και δυνάμεων που λιβανίζουν ή δεν αμφισβητούν την κυρίαρχη στρατηγική. Υπηρετώντας το συμφέρον της πλουτοκρατίας, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έβαλαν τη χώρα στην ΕΕ, βάθυναν τη συμμετοχή της σ' αυτή και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ. Ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΝ το Μάαστριχτ, προκειμένου να υπηρετούνται ακόμη πιο ολοκληρωμένα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αλλά, εκ των πραγμάτων, εξαιτίας της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν απολαμβάνουν όλες οι χώρες τα ίδια οφέλη από τη συμμετοχή σε μια διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση. Αυτό συμβαίνει και τώρα.

Η κυβέρνηση έχει υπογράψει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο ΕΚΟΦΙΝ πριν από μερικούς μήνες και τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα του ΔΝΤ. Ακόμα πιο πέρα: Η πολιτική της δεν ήταν φιλολαϊκή πριν το μηχανισμό δανειοδότησης, για να μπορεί σήμερα να ισχυρίζεται ότι η «κηδεμονία» ευθύνεται δήθεν για τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται και ακολουθούν. Είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου και τα δικά του συμφέροντα υπηρετεί διαχρονικά. Το λαό θέλουν να κηδεμονεύσουν, γι' αυτό επιτίθενται με μίσος στη συνείδησή του. Δε θα τους περάσει. Τα προμηνύματα του ξεσηκωμού είναι αυτά που τους φοβίζουν. Οι ταξικοί αγώνες και η πάλη για τον άλλον δρόμο ανάπτυξης, είναι αυτοί που πρέπει να τους πάρουν αμπάριζα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ