Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει το άσπρο μαύρο για τις ανατροπές

Ο υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε τα φιλεργοδοτικά μέτρα σαν «αναγκαία» για να βγει η χώρα από την κρίση

Ως προϋπόθεση για τη «σωτηρία της πατρίδας» παρουσίασε τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «επειδή η χώρα κατέληξε εδώ με έλλειμμα του 2009, 13,6% έπρεπε κάτι να γίνει» υποστηρίζοντας πως «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» και αυτό «εάν συνδυαστεί με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και αν εφαρμοστεί με μια πολύ λελογισμένη διαχείριση των δημοσίων δαπανών και ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης».

Οπως τόνισε, σήμερα «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε πτυχές όσων προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης» προσθέτοντας ότι «ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο υπάρχει χώρος πολύς». Αναφερόμενος στις επισκέψεις των κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ, επισήμανε πως «η μεικτή επιτροπή ήθελε να συζητήσουμε όλο το εργατικό δίκαιο της μεταπολίτευσης».

Υπερασπίστηκε τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την απαλλαγή των εργοδοτών από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας ότι «προωθούμε προγράμματα στήριξης της πρόσληψης νέων εργαζομένων», ενώ θέλοντας να ξεφύγει από την τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ, ισχυρίστηκε πως «εύκολο είναι κανείς να σε μέμφεται αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος σωτηρίας».

Ο υπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει την περικοπή που επιβάλλεται στις παροχές Υγείας και στα φάρμακα, μέσα από τις αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης των εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και της φαρμακευτικής δαπάνης και οχυρώθηκε πίσω από τον ισχυρισμό ότι «έχει παροξυνθεί η συναλλαγή και η σπατάλη» και «τα νοσοκομεία παραπέμπουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα επειδή είναι χαλασμένα τα μηχανήματά τους».

Σημείωσε ότι οι διαδικασίες που προτείνει το νομοσχέδιο, είναι «γραφειοκρατικές αλλά χρήσιμες μορφές ελέγχου» που θα διατηρηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Βέβαια, στην πράξη αυτές οι «γραφειοκρατικές μορφές ελέγχου» δε θα οδηγήσουν στον περιορισμό της όποιας σπατάλης, αλλά σε περικοπές σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στον κλάδο της Υγείας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την κερδοφορία τους.

Με παντιέρα την ευελιξία

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας παραδέχθηκε ότι το νομοθέτημα εντάσσεται στο σύνολο των μέτρων της κυβέρνησης στη σημερινή συγκυρία και έκανε λόγο για «εθνική προσπάθεια που θα μετατρέψει το πρόβλημα σε ευκαιρία». Επίσης, ότι «θα χρειαστούν άμεσα μεγάλες τομές και επώδυνα μέτρα».

Για τα άρθρα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις υποστήριξε πως το νομοθέτημα «δεν προχωράει σε ριζικές τροποποιήσεις της εργατικής νομοθεσίας» αλλά πραγματοποιεί ένα «συνδυασμό ευελιξίας των επιχειρήσεων με την ασφάλεια του εργαζόμενου» και διασφαλίζει την «τήρηση των νόμων και των συμβάσεων στην αγορά εργασίας».

Οπως είπε, «οι ανεξέλεγκτες ευελιξίες κυριαρχούν παντού και δημιουργούν ανασφάλεια στον εργαζόμενο» και οι «αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με τύπους προστασίας που δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες εργασιακές σχέσεις», στηρίζοντας ουσιαστικά το καθεστώς της ευελιξίας σε βάρος της σταθερής εργασίας που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να υπονομεύσει παραπέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ