Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΟΥΛΗ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ
Νομοθετείτε για την ασφάλεια της εργοδοσίας

Στην ουσία των διατάξεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του Κόμματος

Μπροστά στην Πρωτομαγιά, το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά αποτελεί μια ακόμη σημαντική αιτία που πρέπει να βγάλει χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους με το ΠΑΜΕ
Μπροστά στην Πρωτομαγιά, το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά αποτελεί μια ακόμη σημαντική αιτία που πρέπει να βγάλει χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους με το ΠΑΜΕ
«Το νομοσχέδιο έπρεπε να τιτλοφορείται "ευέλικτη εργατική τάξη που θα προσφέρει ασφάλεια στην αστική τάξη"», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, σημειώνοντας πως «δίνει τη χαριστική βολή στη σταθερή εργασία. Τελειώνει μια βρώμικη δουλειά που ξεκίνησε χρόνια πριν».

Αναφερόμενη στην ουσία των διατάξεων για τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι ευέλικτες σχέσεις που ανθούν δεν είναι μόνο ως προς το χρόνο, αλλά και ως προς τον τόπο, αλλά και ως προς την ειδικότητα», ενώ απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση τόνισε πως «νομοθετείτε τη ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς. Την κάνετε νόμιμη ουσιαστικά».

Οπως είπε, σήμερα «έχουμε 1 εκατομμύριο εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας» και σε αυτήν «προσθέστε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους», όπου προωθούνται αυτές οι μορφές, ενώ «ο εκβιασμός της απόλυσης είναι πάνω από το κεφάλι των εργαζομένων». Το νομοσχέδιο, σημείωσε η Σοφία Καλαντίδου, στοχεύει σε «μέτρα που μειώνουν το μισθολογικό κόστος, εντατικοποιούν την εργασία και την εκμετάλλευση» και παράλληλα διατηρούν έναν «εφεδρικό εργατικό στρατό κοντά στην παραγωγή».

Σχολιάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου, η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «συρραφή ήδη θεσπισμένων αντεργατικών νόμων, σε ακόμα πιο αντεργατικό πνεύμα», σημειώνοντας ότι διατηρείται η ενοικίαση εργαζομένων και «οι εργολαβίες μένουν στο απυρόβλητο». Θύμισε ότι «υπάρχουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν με συμβάσεις δίμηνες», την ίδια στιγμή που «τα μπλοκάκια απαλλάσσουν τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές».

Η βουλευτής του Κόμματος υπογράμμισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο ενισχύει κυνικά τον εκβιασμό της εργοδοσίας για τις ευέλικτες μορφές εργασίας», αφού προβλέπει πως αντί για καταγγελία ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασία και αναρωτήθηκε: «Πού τον είδατε τον εργαζόμενο με πλήρη δουλειά να θέλει να γίνει ωρομίσθιος;». Σχολιάζοντας τη διάταξη για την έκτη ημέρα εργασίας, σημείωσε πως με αυτή η κυβέρνηση «καταργεί το 5ήμερο, καταργεί την εβδομαδιαία ανάπαυση όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων» και «το ίδιο κάνετε και με την κατάτμηση της αδείας», ενώ «το νομοσχέδιο κάνει και ένα μεγάλο δώρο στους ξενοδόχους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ