Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Πυρά από τη συνέλευση εισαγγελέων

Στο στόχαστρο των δικαστών και εισαγγελέων βρέθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος κατά την προχτεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, καθώς οι δικαστικοί λειτουργοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την αποδυνάμωση του δικαστικού ελέγχου.

Απ' όλες τις πλευρές εκφράστηκε η ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της δικαιοσύνης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης και τον κίνδυνο που υπάρχει να παραγραφούν σοβαρά αδικήματα.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας έκανε επίθεση κατά της κυβέρνησης και παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Ο Στ. Ματθίας, μιλώντας στη συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, τόνισε ότι «υπάρχει έλλειμμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που πρέπει να εκλείψει». Επίσης, απέδωσε ευθύνες στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία και την απροθυμία της να εκτελεί αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και της Ολομέλειας.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το μέρος της ομιλίας του Στ. Ματθία, όπου ανέφερε ότι «η κρατική, εκτελεστική εξουσία, κατεχόμενη καμιά φορά από αίσθημα παντοδυναμίας, πιστεύει ότι δικαιούται να κατευθύνει, να χειραγωγεί και να ελέγχει τη δικαιοσύνη».

Απαντώντας χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου είπε ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι κατοχυρωμένη και θωρακισμένη και δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης της αυτονομίας της.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μαρκής, με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές αντιδράσεις για το «Σαμίνα Εξπρές» και το πόρισμα Ντογιάκου για το «Travel Plan», τόνισε ότι ο εισαγγελικός κόσμος δεν έχει καμιά διάθεση ανάμειξης στα πολιτικά πράγματα.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για τη βελτίωση της ταχύτητας στην απονομή της δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ