Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Εντολή προς ΠΝΟ για απεργία

Ζητούν τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία

Να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων απαιτούν από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με χτεσινή κοινή επιστολή τους οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των μηχανικών και των θερμαστολαδάδων. Ζητούν να συγκληθεί άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει τη συμμετοχή των ναυτεργατών στη μεθαυριανή απεργία. Η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στην επιστολή τους καταθέτουν στην Ομοσπονδία το ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν επεξεργαστεί και αφορά μεταξύ άλλων στην απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που πλήττει τους εργαζόμενους της στεριάς και της θάλασσας, στην προστασία των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά, στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στα καράβια και στην ανάκληση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αίρει το καμποτάζ.

ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται από την ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων. Η επίθεση αυτή, σημειώνεται, σηματοδοτείται από το νομοσχέδιο-τερατούργημα της κυβέρνησης για τα εργασιακά, από τα σχέδιά της για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας, από το σφοδρό χτύπημα που ετοιμάζει για την κοινωνική ασφάλιση, από την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ενώ σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες η πολιτική αυτή εκφράζεται με το συνεχή διωγμό των ναυτεργατών από τα πλοία, τα όσα προετοιμάζονται σε βάρος των ακτοπλοϊκών γραμμών, την κατάφωρη παραβίαση της ναυτικής νομοθεσίας, τις άθλιες συνθήκες δουλιάς και διαβίωσης των ναυτεργατών, την άθλια κατάσταση στο ΝΑΤ και τον Οίκο Ναύτου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που καταθέτουν τα σωματεία περιλαμβάνει τα αιτήματα για την αποχώρηση των διοικήσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ από τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης, την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου, τη γενική εφαρμογή 7ωρου-5ήμερου-35ωρου. Ακόμα την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, δημόσια αναβαθμισμένη κοινωνική ασφάλιση και παιδεία. Μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος. Δικαίωμα στη δουλιά και προστασία των ανέργων. Καθορισμός των συντάξεων και των επιδομάτων στο 80% του μισθού. Ανάκληση του κανονισμού 3577/92.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ