Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Την Κυριακή ο δεύτερος γύρος

Επιχείρηση του στρατού απελευθέρωσε 4 κρατούμενους των ανταρτών

MΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο γύρο των εκλογών της 20ής Ιούνη έχει αρχίσει καθώς η προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων επισήμως τελείωσε. Πάντως, ο νικητής θεωρείται σχεδόν βέβαιος και δεν είναι άλλος από τον υποψήφιο του Κόμματος U τον πρώην υπουργό Αμυνας Χοσέ Μανουέλ Σάντος, συνεχιστή της αντιλαϊκής πολιτικής του αντιδραστικού Α. Ουρίμπε.

Ο Σάντος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς φαίνεται να συγκεντρώνει το 66,5% της προτίμησης των ψηφοφόρων έναντι του μόλις 27,4% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του Κόμματος των Πρασίνων Αντάνας Μόκους. Ορισμένες δε πρότερες δημοσκοπήσεις ανέβαζαν το ποσοστό του Σάντος ακόμη και στο 75% ενώ πολύ αυξημένη θα είναι και η αποχή όπως και η τεράστια επιχείρηση εξαγοράς ψήφων. Η δημοσκοπική φούσκα του Μόκους έσκασε στον πρώτο γύρο. Επίσης, η εμμονή του «για συμμαχίες μόνο με το λαό» απορρίπτοντας και την πρόταση του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου για «συμφωνία» προγραμματική και όχι πολιτική και ο οποίος κάλεσε σε λευκό ή αποχή τον αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Φυσικά, ο Μόκους ενόσω δήλωσε ότι «συμμαχεί μόνο με το λαό» έσπευδε να συναντηθεί με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κολομβία και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον... Αξίζει να σημειωθεί ότι δεδομένης της δημόσιας στήριξης του Συντηρητικού Κόμματος και του κόμματος Ριζοσπαστικής Αλλαγής, ο Σάντος ενδεχομένως θα χαίρει ακόμη ευρύτερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου και από αυτή που έχαιρε ο απερχόμενος Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε.

O Ουρίμπε, που συνεχίζει το «βρώμικο πόλεμο» ενάντια στο αντάρτικο και λαϊκό κίνημα και αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία ανθρωπιστικής ανταλλαγής με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας-FARC, διέταξε τις Ενοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων με κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή τους. Χτες η επιχείρηση «χαμαιλέων», όπως ονομάστηκε, έφερε την απελευθέρωση του στρατηγού Λουίς Μεντιέτα, του συνταγματάρχη Λουίς Ενρίκε Μουρίγιο, του λοχία Αρμπεϊ Αργκότε και του αντισυνταγματάχη Γουίλιαμ Ντονάτο Γκόμες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ