Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Αιματηρές συγκρούσεις με ... πολλαπλά κίνητρα

Στα σύνορα Κιργιστάν - Ουζμπεκιστάν συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες
Στα σύνορα Κιργιστάν - Ουζμπεκιστάν συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες
ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκυριακό οι βίαιες συγκρούσεις που ξεκίνησαν στο Κιργιστάν την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Ος, με τους νεκρούς να φτάνουν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους 124 και οι τραυματίες να ξεπερνούν τους 1.500, ενώ κάηκαν πολλά σπίτια και καταστήματα. Οι συγκρούσεις που παρουσιάζονται ως εθνοτικές ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους (στη νότια παραμεθόριο διαμένουν πολλοί Ουζμπέκοι), δε θα πρέπει να αποσυνδεθούν από τις γενικότερες προσπάθειες αποσταθεροποίησης της περιοχής καθώς και από το γεγονός ότι σε αυτή διακυβεύονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ενώ στη χώρα διατηρούν στρατιωτικές βάσεις τόσο οι ΗΠΑ για να εφορμούν στο Αφγανιστάν, όσο και η Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι είχαμε την ανατροπή του Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ τον Απρίλη, που επίσης διαπραγματευόταν και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία. Πάντως, ο τελευταίος απέρριψε τις κατηγορίες πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις και κάλεσε τις χώρες που απαρτίζουν το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να αποστείλουν δυνάμεις στο Κιργιστάν.

Χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ρωσία και άλλες χώρες απέστειλαν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια αεροπορικώς στην πόλη Ος, ενώ ξέσπαγαν συγκρούσεις και στην πόλη Τζαλαλαμπάντ και οι αρχές ανακοίνωσαν πως προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα που θεωρείται ύποπτος για την υποκίνηση των αιματηρών ταραχών, χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει το όνομά του στη δημοσιότητα.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας (στην οποία συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν) σημείωσε πως τα μέτρα που έχει πάρει η «προσωρινή» κυβέρνηση είναι «ανεπαρκή» για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Νωρίτερα η «προσωρινή» κυβέρνηση της Ρόζα Οτουνμπέγιεβα, είχε κάνει έκκληση στη Ρωσία να στείλει «ειρηνευτικά» στρατεύματα για να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, είχε αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και ένα τάγμα Ρώσων αλεξιπτωτιστών για να βοηθήσει στην ...προστασία των ρωσικών στρατιωτική εγκαταστάσεων στην αεροπορική βάση «Καντ» που βρίσκεται κοντά στο Μπισκέκ. Σημειώνεται πως εκτός από τη Ρωσία, και οι ΗΠΑ κάνουν χρήση της αεροπορικής βάσης «Μανάς» για να εφορμούν στο Αφγανιστάν.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο Ουζμπεκιστάν

Τουλάχιστον 80.000 είναι οι Κιργίζιοι που έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR) ενώ σημειώνεται πως περίπου 15.000 άνθρωποι - κυρίως γυναίκες που συνοδεύουν παιδιά - παραμένουν στα σύνορα. Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε την αποστολή επείγουσας βοήθειας. Το Ουζμπεκιστάν ωστόσο ανακοίνωσε χτες πως κλείνει τα σύνορά του στους πρόσφυγες καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αρίποφ έκανε έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι εκπροσωπείται στο Κιργιστάν από δύο ειδικούς απεσταλμένους, ενώ τόσο η Κίνα όσο και η Τουρκία ανακοίνωσαν πως θα αποστείλουν αεροσκάφη στο Κιργιστάν για να παραλάβουν πολίτες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ