Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διερευνητική επιτροπή» υπεράσπισης του Ισραήλ

Αρση του αποκλεισμού της Γάζας ζητάει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Ερευνητική επιτροπή (για την αιματηρή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας πριν από δύο βδομάδες) «στα μέτρα της» συνέστησε η ισραηλινή ηγεσία, που προκλητικά εξήγγειλε ότι στόχος της έρευνας είναι «να διαφυλάξει την ελευθερία δράσης των Ισραηλινών στρατιωτών και να αποδειχθεί ο αμυντικός χαρακτήρας των ενεργειών τους». Αποκαλυπτική είναι και η ίδια η σύνθεση της επιτροπής.

Συμμετέχουν τρεις υπερήλικες Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όλοι γνωστοί για τις συντηρητικότατες απόψεις τους, ενώ οι ξένοι παρατηρητές είναι ο βορειο-ιρλανδός πρώην επικεφαλής του Ενωτικού Κόμματος του Ωλστερ, Ντέιβιντ Τρίμπλ (μέλος φιλο-ισραηλινών ενώσεων), και ο Κεν Ουότκιν, πρώην δημόσιος κατήγορος του καναδικού στρατού (ο Καναδάς είναι από τους σταθερότερους συμμάχους του Ισραήλ).

Επιπλέον, τα ξένα μέλη της επιτροπής δε θα έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ δεν επιτρέπεται σε κανένα να έρθει σε επαφή με τους εμπλεκόμενους στην επίθεση στρατιωτικούς. Δηλητηριώδη είναι τα σχόλια του ισραηλινού Τύπου, που μιλά για «κίνηση εντυπωσιασμού που δεν έχει καμία σχέση με έρευνα».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς τόνισε ότι η επιτροπή αυτή «δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα διεθνούς έρευνας του ΟΗΕ». Την αξιοπιστία της όποιας έρευνας αμφισβήτησαν τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι η Αγκυρα «με υπομονή περιμένει η διεθνής κοινότητα να βρει αντικειμενικό τρόπο εξέτασης της υπόθεσης», όπως και ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Φολκ που έχει διερευνήσει την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. Αντίθετα, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, εκτιμώντας ότι «μπορεί να υπάρξει αντικειμενική διερεύνηση»(!) και ο Καναδάς.

Εκθεση - καταπέλτης και πιέσεις

Την άμεση άρση του εμπάργκο στη Γάζα ζητά με έκθεσή του ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, που για πρώτη φορά ανοιχτά το χαρακτηρίζει «παραβίαση των συνθηκών της Γενεύης» τονίζοντας ότι επιβάλλει συλλογική τιμωρία. Υπογραμμίζει επίσης ότι το Ισραήλ οφείλει «να διασφαλίσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Λωρίδας», συμπληρώνει ότι «το σύστημα Υγείας της περιοχής καταρρέει» και εκτιμά ότι όσο μεγάλη και αν είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν αρκεί». Ο ΔΕΣ καλεί και τη «Χαμάς» να διασφαλίσει την επικοινωνία του αιχμαλώτου στρατιώτη Σαλίτ με την οικογένειά του.

Την άρση του εμπάργκο ζητούν με ανακοίνωσή τους και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο» και υπογραμμίζοντας ότι επανεξετάζεται η εκ νέου εμπλοκή της ΕΕ στον έλεγχο του περάσματος της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο πρώτος υψηλόβαθμος Αραβας αξιωματούχος που επισκέφτηκε τη Γάζα, την Κυριακή, σε μια κίνηση περαιτέρω πίεσης προς την ισραηλινή ηγεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ