Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συμφωνία για «ελεύθερες διελεύσεις» προς Ιράν

ΡΙΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Κύκλοι» που σχετίζονται με τον τομέα Αμυνας της Σ. Αραβίας έχουν συμφωνήσει με την ισραηλινή ηγεσία «να κάνουν τα στραβά μάτια» και ν' αφήσουν «ελεύθερους αεροδιαδρόμους στον εναέριο χώρο της χώρας» για να περάσουν ισραηλινά μαχητικά στην περίπτωση που αποφασιστούν πλήγματα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Αυτό υποστήριξαν σε δημοσίευμά τους, το Σάββατο, οι «Times» (Τάιμς) του Λονδίνου, επικαλούμενοι σαουδαραβικές πηγές που σχετίζονται με το σαουδαραβικό υπουργείο Αμυνας.

Η εφημερίδα, μάλιστα, υποστήριξε ότι η σαουδαραβική αεράμυνα «πραγματοποίησε και δοκιμαστικές ασκήσεις απενεργοποίησης της αεράμυνάς της για να μη γίνουν λάθη και καταρριφθεί κάποιο ισραηλινό μαχητικό». Τέλος, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η όλη συνεννόηση έγινε διά μέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Οπως ήταν αναμενόμενο, η σαουδαραβική ηγεσία διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές, μιλώντας για «ψευδή και δυσφημιστικά στοιχεία» τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «η Σαουδική Αραβία δε θα επιτρέψει σε κανένα να χρησιμοποιήσει τον ενάεριο χώρο της ή οτιδήποτε άλλο για να επιτεθεί στον οποιονδήποτε».

Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστούν τόσο οι διαχρονικοί περιφερειακοί και θρησκευτικοί ανταγωνισμοί για άσκηση επιρροής και κύρους στο μουσουλμανικό κόσμο μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της ουαχαμπιτικής (σουνιτικής) Σαουδικής Αραβίας όσο και η πρόσφατη κλιμάκωση των ενδο-ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να γίνει αντιληπτό και το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται αυτό το δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ