Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αποκάλυψη τεράστιων μεταλλευτικών κοιτασμάτων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέες διαστάσεις λαμβάνει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις Αμερικανών γεωλόγων, ότι στη χώρα υπάρχουν από τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως σε μεταλλεύματα, των οποίων η αξία υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Τα αφγανικά κοιτάσματα αφορούν κυρίως λίθιο, χαλκό, σίδηρο, χρυσό, νιόβιο και κοβάλτιο. Κοιτάσματα που μπορούν να αναδείξουν τη χώρα σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις παγκοσμίως, με την έκθεση του Πενταγώνου να σημειώνει ότι το Αφγανιστάν μπορεί να μετατραπεί στη «Σαουδική Αραβία του λιθίου».

Οι επενδύσεις όσον αφορά τα μεταλλεύματα στο Αφγανιστάν έχουν ήδη ξεκινήσει από την Κίνα, που επενδύει κυρίως σε ορυχεία χαλκού, ενώ πλέον οι αποκαλύψεις κάνουν λόγο και για περαιτέρω επενδύσεις, μετά την ειρήνευση και σταθεροποίηση της περιοχής, που φυσικά θα καρπωθούν ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, ο εγκάθετος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, επισκέφθηκε την Κανταχάρ, δίνοντας πράσινο φως για τις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, από τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον, ελεγχόμενο από τους ιμπεριαλιστές, κυβερνητικό στρατό της χώρας. Ο Αφγανός πρόεδρος βρέθηκε στην Κανταχάρ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγό Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, και απαίτησε από τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους της περιοχής να συνεργαστούν με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για την «αίσια έκβαση», προς όφελος της κατοχής, της προετοιμαζόμενης σφαγής. «Εξαιρετικά ικανοποιημένος με τη στάση του εγκάθετου προέδρου δήλωσε ο Σ. ΜακΚρίσταλ.

Παράλληλα, στη χώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις, με αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο να χάσει τη ζωή του ένας Βρετανός κατοχικός στρατιώτης, ενώ επίθεση δέχτηκαν Αφγανές μαθήτριες με δηλητηριώδη αέρια, με αποτέλεσμα 50 τουλάχιστον να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Στο Πακιστάν νέα έκθεση βρετανικού ινστιτούτου απευθύνει εκ νέου κατηγορίες στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, για συνεργασία με τους Ταλιμπάν και άμεσες σχέσεις με τις ομάδες των μαχητών στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, έκθεση του London School of Economics σημειώνει ότι η συνεργασία με τους Ταλιμπάν αποτελεί την επίσημη πολιτική των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δημιουργία τους έπαιζαν ρόλο ενίσχυσης των ανταρτών, χρηματοδοτούμενες από τις ΗΠΑ, με στόχο να πλήξουν τη Σοβιετική Ενωση και τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παδιά θύματα ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών(2013-04-09 00:00:00.0)
Δολοφονίες αμάχων(2011-11-25 00:00:00.0)
«Πολιτοφυλακή» για την ενίσχυση της κατοχής(2010-07-16 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για νέες αιματοχυσίες(2010-03-28 00:00:00.0)
Επιθέσεων συνέχεια(2009-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ