Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
«Πιέσεις» προς την ΒΡ για το «θεαθήναι»

Από διαδήλωση ενάντια σε αυτούς που προκάλεσαν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή
Από διαδήλωση ενάντια σε αυτούς που προκάλεσαν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή
NΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.--

«Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι η περιβαλλοντική 11 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα λίγο πριν τη διήμερη και πέμπτη κατά σειρά επίσκεψή του στις πληγείσες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, σε μια αγωνιώδη πλέον προσπάθεια να μετριάσει το πολιτικό κόστος της «αδιαφορίας» του, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του ατυχήματος στην εξέδρα DeepWater Horizon που εκμεταλλευόταν η βρετανοαμερικανική ΒΡ.

«Με τον ίδιο τρόπο που η εικόνα μας για τα τρωτά μας σημεία και την εξωτερική πολιτική μας επηρεάστηκε βαθύτατα από την 11η Σεπτεμβρίου, πιστεύω ότι αυτή η καταστροφή θα επηρεάσει το πώς σκεφτόμαστε για το περιβάλλον και την ενέργεια για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ορυκτών καυσίμων, ο Ομπάμα εκτίμησε ότι σίγουρες λύσεις ακόμα δεν υπάρχουν.

Η περιοδεία του Μπάρακ Ομπάμα θα ολοκληρωθεί σήμερα, ενώ επισκέπτεται την Αλαμπάμα, το Μισισίπι και τη Φλόριντα. Με την ολοκλήρωση της περιοδείας του θα απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό και τέλος την Τετάρτη θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο της ΒΡ Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ. Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε διαβουλεύσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όπου κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας τόνισε στον Βρετανό πρωθυπουργό «την οικονομική σημασία της ΒΡ στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να υπονομεύσει την αξία της BP», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε αυτό το πλαίσιο ασκούνται οι «πιέσεις», οι υποτιθέμενες πιέσεις, όπως το άνοιγμα ενός εγγυητικού λογαριασμού εκ μέρους της ΒΡ, τον οποίο θα διαχειρίζεται μια ανεξάρτητη αρχή - για την αποζημίωση των εργαζομένων, των οποίων οι ζωές και η απασχόληση θα επηρεαστούν από τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως δήλωσε σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντέιβιντ Αξελροντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Επίσης, οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 48 ωρών στην ΒΡ, προκειμένου να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έπειτα από τη γνωμοδότηση Αμερικανών ειδικών πως η διαρροή ενδεχομένως είναι διπλάσια απ' ό,τι αρχικά εκτιμάτο, ενώ χτες η ΒΡ ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα κατορθώσει να συλλέγει έως 50.000 βαρέλια ημερησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ