Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Η Ν. Κορέα συντηρεί την ένταση...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να τοποθετηθούν το προσεχές διάστημα αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας και της Ν. Κορέας σχετικά με το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» για το οποίο η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγιάνγκ.

Βορειοκορεάτης διπλωματικός αξιωματούχος ζήτησε χτες από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Κλοντ Χέλερ, να πραγματοποιήσει ιδιαίτερη ενημερωτική συνεδρίαση του σώματος ειδικά για τις εξελίξεις που αφορούν στο ναυάγιο του «Τσεονάν».

Απ' την άλλη, Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών και σε συνεννόηση με ομολόγους τους από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία επιχειρούν να κινήσουν νέα διαδικασία άσκησης κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ θεωρώντας την αποκλειστικό υπεύθυνο για το ναυάγιο του σκάφους.

Το ίδιο 24ωρο, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Τσαν Χάε - Σουνγκ κάλεσε τη ΛΔ Κορέας να παραδεχθεί το ρόλο της στη βύθιση του πλοίου και να απολογηθεί «εάν θέλει να αποκατασταθούν οι σχέσεις». Ωστόσο, νωρίτερα, ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων καθώς κατηγορήθηκε για ολιγωρία και αδυναμία στο χειρισμό του ναυαγίου που οδήγησε στο θάνατο 46 ναυτικούς. Τέλος, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ προσπάθησε να συντηρήσει το κλίμα έντασης λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μία «νέα σθεναρή απάντηση» κατά της ΛΔ Κορέας γιατί τάχα σε διαφορετική περίπτωση «θα μπορεί να συμβεί δεύτερη και τρίτη πρόκληση όπως το συμβάν με το "Τσεονάν"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ