Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στόχος ο ενταφιασμός της δίκαιης λύσης του Κυπριακού

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε η ΓΓ στο 19ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ. Το ΚΚΕ παρευρίσκεται στο συνέδριο με αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον ο Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους συνέδρους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε τα παρακάτω:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνω θερμό συντροφικό χαιρετισμό στους συνέδρους του 19ου Συνεδρίου, στα μέλη και τα στελέχη του ΑΚΕΛ, στην ΕΔΟΝ, σε όλο τον κυπριακό λαό».

«Σας είναι γνωστές - τόνισε - και οι δικές μας ανησυχίες από την πορεία που έχει πάρει το Κυπριακό το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα με την απόφαση της "G8" για το Κυπριακό, που πάρθηκε τον Ιούνη του 1999 στην Κολωνία, στον απόηχο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Φέρνει τη σφραγίδα της πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ με την απόφαση αυτή συμπλέουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Για πρώτη φορά επισημοποιείται μια διαδικασία που στόχο της έχει τον ενταφιασμό της δίκαιης λύσης του Κυπριακού, τη διχοτομική λύση μέσα από μια λιγότερο ή περισσότερο χαλαρή Συνομοσπονδία».

«Η εταιρική σχέση προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ - συνέχισε - που υιοθετήθηκε στις 4 Δεκέμβρη από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, είναι επιμελημένα ασαφής. Στην ουσία δε θέτει καμία δέσμευση στην Τουρκία όσον αφορά το ρόλο της στο Κυπριακό. Επίσης, δε θέτει καμία δέσμευση όσον αφορά τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Διερευνούμε τη συγκρότηση του Μετώπου

Αναφορικά με το συνέδριο του ΚΚΕ η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε: «Την επόμενη βδομάδα ξεκινάει και το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Σήμερα, σε σύγκριση με το 1996, διερευνούμε τη συγκρότηση του Μετώπου των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, έχοντας ως βάση μια αρκετά πλούσια πείρα συνεργασιών, συμπαρατάξεων, συσπειρώσεων, που συγκροτήθηκαν σε διάφορα μέτωπα πάλης: Στους εργατικούς αγώνες με αποκορύφωμα τη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Στο κίνημα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Στον αγώνα για τα προβλήματα της παιδείας και της αγροτιάς. Στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Στη χώρα μας το πεδίο της πάλης περιλαμβάνει το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που έχουν αποφασιστεί εδώ και χρόνια από την ΕΕ, με την ενεργητική ελληνική συμμετοχή. Αυτές διεισδύουν βαθύτατα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στο βασικό πεδίο, την οικονομία, αλλά και στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Επηρεάζουν βαθύτατα την ιδεολογική και γενικότερα την κοινωνική ατμόσφαιρα».

Ακολούθως σημείωσε: «Παράλληλα στην Ελλάδα, και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σημειώνεται μια γενικότερη στροφή προς την αντίδραση. Οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες πετσοκόβονται και συρρικνώνονται συνεχώς. Χρησιμοποιούνται και τα δύο μέσα, με την ίδια δυναμική και επικινδυνότητα: Και η ανοιχτή βία και η ιδεολογική χειραγώγηση. Και επίσημα έχει αλλάξει το στρατιωτικό δόγμα της χώρας. Από αμυντικό γίνεται ανοιχτά επιθετικό. Δηλαδή οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας καλούνται να παίρνουν μέρος σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης».

Αρχισε η αλλαγή συνόρων στην ευρύτερη περιοχή

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, τόνισε: «Αντικρίζουμε ως ενιαίο χώρο ολόκληρη την περιοχή, από τα Βαλκάνια ως τον Ευφράτη, ως μια περιοχή που ζει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τις συνέπειες από τη διαπάλη για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των αγωγών του πετρελαίου και φυσικού αερίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το λεγόμενο "Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νότιοανατολική Ευρώπη" έχει διαφανή στόχο: Να δέσει τους λαούς στα δεσμά του ΔΝΤ και άλλων τέτοιων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Είμαστε αλληλέγγυοι με τη δίκαιη εξέγερση του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, στην καταπίεση και τη στρατιωτική βία που ασκούν οι ισραηλινές δυνάμεις, για να μην αποκτήσει αυτός ο λαός το δικό του ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στρέφουμε την προσοχή μας στο μείζον πρόβλημα της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ με τη δημιουργία δικού της στρατού, που και όταν θα δρα ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, θα έχει τους ίδιους στόχους με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η αλλαγή των συνόρων έχει ξεκινήσει, και δεν έχει τελειώσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν».

Διευρύνονται οι εστίες αντίστασης

«Δεν υποτιμούμε τη δύναμη του ιμπεριαλισμού», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «όμως βλέπουμε ταυτόχρονα ότι διευρύνονται οι εστίες αντίστασης, ότι και ο ίδιος στους σχεδιασμούς του συναντά δυσκολίες εξαιτίας των αντιθέσεων που γεννά και των αντιφάσεων που τον χαρακτηρίζουν. Ισχυρός είναι, ανίκητος δεν είναι.

Οι πολιτικές λιτότητας, η αύξηση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης, η εξάπλωση των ζωνών της φτώχειας, είναι ορισμένα στοιχεία που οδηγούν στην αφύπνιση των λαών και κάνουν, κατά τη γνώμη μας, επιτακτική την ανάγκη για τη συσπείρωση, το συντονισμό και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των κομμουνιστικών δυνάμεων, των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, των κινημάτων ενάντια στο ΝΑΤΟ, των κινημάτων που στρέφονται κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Κατά τη συνάντηση κομμάτων και τέτοιων κινημάτων που έγινε στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο για το συντονισμό της δράσης με αίτημα "ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"».

Εχει σημασία η ετοιμότητά μας μπροστά στις εξελίξεις

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αγαπητοί σύντροφοι, συντρόφισσες,

Στις Θέσεις της ΚΕ εμείς εκτιμάμε ότι υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που κυοφορούν μια πιο γενικευμένη κρίση. Συνθήκες που θα διαμορφώσουν στην πορεία αντικειμενικά στοιχεία πανεθνικής κρίσης σε διάφορες χώρες, αλλού νωρίτερα και αλλού αργότερα. Δεν είναι δυνατόν βεβαίως να βάλει κανείς ημερομηνίες στις εξελίξεις. Σημασία όμως έχει η ετοιμότητα των κομμουνιστών, των αντιιμπεριαλιστών, των ριζοσπαστών μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις. Η δική μας ετοιμότητα συνδέεται με τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, αλλά και με την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε να φέρουμε το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, στο ύψος των απαιτήσεων, να το κάνουμε πιο ισχυρό και πιο ικανό στην εκπλήρωση της αποστολής του.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της επιρροής του ΑΚΕΛ, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των συμφερόντων όλου του κυπριακού λαού, για την παραπέρα ανάπτυξη της αλληλεγγύης και των σχέσεων συνεργασίας των κομμάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ