Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Διήμερη επίσκεψη στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας ξεκίνησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος θα συναντηθεί με την Φινλανδή ομόλογό του, Τάργια Χάλονεν, για να συζητήσει τρόπους περαιτέρω σύσφιξης των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τρόπους γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» αλλά και άσκησης περαιτέρω πίεσης για ολική άρση του εμπάργκο κατά της Γάζας συζήτησαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και ο πολιτικός ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης, Κχάλεντ Μασχάαλ, που συναντήθηκαν στη συριακή πρωτεύουσα. Η κίνηση αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Περίπου 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ του Γενάρη του 2007 και του Μάη του 2010 σε βίαιες ενέργειες στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία μετρά 17 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Rio de Paz που επικαλείται τις στατιστικές του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αγνωστοι δράστες πέταξαν χτες τα ξημερώματα εκρηκτικό μηχανισμό στην αυλή της κατοικίας του αρχισυντάκτη του ραδιοφωνικού σταθμού της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Τσάσλαβ Μιλισάβλιεβιτς, στην πόλη Ζβέτσαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς.

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε συγκρούσεις με τους ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» στη μεθοριακή σομαλική περιοχή Λανγκντέρα (κοντά στα σύνορα με την Κένυα) ενεπλάκησαν χτες Κενυάτες στρατιώτες. Είχε προηγηθεί ενέδρα των ισλαμιστών σε κενυατική μεθοριακή περίπολο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αξιωματικού.

ΑΝΟΪ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) κάλεσαν το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να προχωρήσει στη διενέργεια δίκαιων και ελεύθερων εκλογών, δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή τους η ASEAN να ακολουθήσει την πορεία εξέλιξης της ΕΕ, σε ασιατικό επίπεδο.

ΠΑΡΑΜΑΡΙΜΠΟ.-- Επιστροφή στην εξουσία μετά από 20 χρόνια για τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Στρατιωτικού Συμβουλίου Ντέζι Μπουτέρσε, ο οποίος ανέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία μετά την ανεξαρτησία της χώρας, που εξελέγη Πρόεδρος του Σουρινάμ από το Κοινοβούλιο. Το Σουρινάμ, μια μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής, που γειτονεύει με τη γαλλική Γουιάνα, ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ολλανδία το 1975.

ΦΙΝΙΞ.-- Την 1η του Αυγούστου θα αναπτυχθούν τα επιπλέον 1.200 μέλη της Εθνοφουράς στις τέσσερις πολιτείες στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού (Καλιφόρνια, Αριζόνα, Νέο Μεξικό, Τέξας) για ένα έτος, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Ομπάμα, για να «ενισχύσουν τις δυνάμεις τήρησης της τάξης και την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών». Ολως τυχαίως στις 29 του Ιούλη τίθεται σε ισχύ ο ρατσιστικός αντιμεταναστευτικός νόμος στην Αριζόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ