Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεντρικός σχεδιασμός με κλαδική περιφερειακή εξειδίκευση

-- Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εκλογές αποτελούν ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της προόδου. Να το σχολιάσετε αυτό και να μας πείτε τη δική σας πολιτική, αν υπάρχει κάποιος ρεαλιστικός σχεδιασμός, σχεδιασμός για την περιφερειακή ανάπτυξη και ιδιαιτέρως για τις περιοχές της μεγάλης ανεργίας.

-- Ο πρωθυπουργός βάζει ένα πλαστό δίλημμα. Ταυτίζει με την πρόοδο την πολιτική που μειώνει τις συντάξεις, τους μισθούς, που χτυπάει τη μητρότητα, που χτυπάει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους.

Είδατε τι είπε; «Από την Ελλάδα του δε γίνεται, περάσαμε στην Ελλάδα του γίνεται». Αυτό ήταν ένα σκαμπίλι για τον ελληνικό λαό. «Καταφέραμε να κάνουμε πράγματα που μέχρι τώρα μας εμποδίζατε να τα κάνουμε». Αυτό είναι η «Ελλάδα του γίνεται».

Ποια είναι η θέση μας; Δίχως ένα πανελλαδικό, προγραμματισμένο σχέδιο ανάπτυξης, δεν μπορεί να κάνεις και εξειδίκευση κλαδική και περιφερειακή. Μπορείς να πεις ότι στη Δράμα δίνω έμφαση στη βιομηχανία και στην αγροτική παραγωγή, όταν συνολικά η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα είναι σε πτώση;

Στη Δράμα υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη. Δε θα το πάρει υπόψη του το ΚΚΕ, όταν μιλάει για την ενέργεια, για τις υπόγειες πηγές ενέργειας, τις ορυκτές πηγές ενέργειας; Δε θα πάρει υπόψη τη Δράμα και την Ελασσόνα που βρέθηκε λιγνίτης; Δε θα πάρουμε υπόψη ότι στη Δράμα μπορούν να γίνουν υποσταθμοί; Αλλά υποσταθμοί της ΔΕΗ που είναι λαϊκή ιδιοκτησία, αποκλείοντας κάθε ξένο.

Βεβαίως, προσέχουμε και την περιβαλλοντική πλευρά του λιγνίτη. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια εντατική εξόρυξη του λιγνίτη, που και τον εξαντλεί και δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα και δε θέλουμε να μετατραπεί η Δράμα σε μια Πτολεμαΐδα.

Αλλά ξέρουμε από την άλλη μεριά ότι υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με ομαλούς ρυθμούς εξόρυξης, που μπορούν να μην έχουν περιβαλλοντικές συνέπειες.

Επομένως, στη Δράμα δεν μπορεί να μη μιλήσουμε για το λιγνίτη. Αν δεν έχεις όμως πολιτική για το λιγνίτη γενικά στην Ελλάδα, για τις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα, δεν μπορείς να πας τοπικά και να πεις «έχω τοπικό πρόγραμμα». Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την ανεργία της Δράμας, τοπικά στη Δράμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση υποσταθμού της ΔΕΗ στο Δισπηλιό (2022-06-15 00:00:00.0)
«Πράσινες» μπίζνες ή προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού; (2020-06-05 00:00:00.0)
Εικόνα... (2020-05-14 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν την «απελευθέρωση» των ...τιμολογίων (2004-04-02 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις υπονόμευσης της ΔΕΗ (1996-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ