Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χέρι χέρι στο χτύπημα και την κοροϊδία του λαού

Διαγκωνίζονται υποκριτικά για το ποιος φταίει για το μνημόνιο και την ίδια ώρα στηρίζουν από κοινού την πλήρη εφαρμογή του

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν ευθύνη και καθήκον να απαντήσουν και με την ψήφο τους στην επίθεση και την κοροϊδία που δέχονται από την κυβέρνηση και τη ΝΔ
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν ευθύνη και καθήκον να απαντήσουν και με την ψήφο τους στην επίθεση και την κοροϊδία που δέχονται από την κυβέρνηση και τη ΝΔ
Στην αθώωση της αντιλαϊκής στρατηγικής που από κοινού υπηρετούν και στην αποφυγή της καταδίκης τους στις εκλογές του Νοέμβρη αποσκοπεί η ψευτοαντιπαράθεση που έχουν στήσει η κυβέρνηση και η ΝΔ, με αιχμή την οικονομία.

Στο επίκεντρο τίθεται το μνημόνιο, αποκομμένο σκόπιμα από τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική, με τα δύο κόμματα να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος οδήγησε στη συμφωνία με την τρόικα. Κρύβουν και οι δύο ότι το μνημόνιο είναι κομμάτι της στρατηγικής που από κοινού εφαρμόζουν και ότι πολλά από τα προωθούμενα μέτρα δεν περιλαμβάνονται καν σε αυτό.

Στο πλαίσιο αυτής της βολικής αντιπαράθεσης, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ΝΔ συνέχισαν και χτες τους δημαγωγικούς διαγκωνισμούς για το αν και κατά πόσο ο νυν πρωθυπουργός ήξερε προεκλογικά την πραγματική κατάσταση της οικονομίας ή αν είπε ψέματα και παραπλάνησε συνειδητά το λαό.

Αντικείμενο της ίδιας κόντρας αποτέλεσε και η αναφορά στο βιβλίο του σοσιαλδημοκράτη πρώην υπουργού Οικονομικού της Γερμανίας Π. Στάινμπρουκ ότι ο Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε μαζί του το Γενάρη του 2009 στο Βερολίνο, του εκμυστηρεύτηκε ότι δεν ήταν βέβαιος πως πράγματι επιθυμούσε να κερδίσει τις εκλογές.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλέστηκε την αναφορά αυτή ως μία ακόμα απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός ήξερε την κατάσταση της οικονομίας και «συνειδητά επέλεξε να εξαπατήσει πολιτικά τον ελληνικό λαό». Από την πλευρά του ο Γ. Πεταλωτής προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα δηλώνοντας ότι δε γνωρίζει «αν το είπε χαριτολογώντας ο κ. Στάινμπρουκ».

Στο φουλ οι αντιλαϊκές μηχανές

Στο φόντο αυτού του αποπροσανατολιστικού καυγά η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το αντιλαϊκό της έργο, με τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις να βρίσκονται προ των πυλών.

Επισκεπτόμενος χτες το Εθνικό Τυπογραφείο, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε σε δηλώσεις του να αποδώσει την έκρηξη του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων στην απουσία σωστής καταγραφής των στοιχείων, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού που τα δημιούργησε για να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι «αρκετοί ξένοι επενδυτές τού έχουν εκφράσει τους δισταγμούς τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, λόγω αδιαφάνειας και πολυνομίας και εξαιτίας του δαιδαλώδους διοικητικού μηχανισμού». Πίσω από τις κορόνες περί «διαφάνειας», προσπάθησε να κρύψει ότι η κυβέρνηση προσφέρει στους πολυεθνικούς ομίλους φθηνά εργατικά χέρια, τις υποδομές της χώρας και προκλητικές φοροαπαλλαγές, για να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους με πολλαπλάσια απόδοση.

Αυτό το πλαίσιο, που ενισχύει την κερδοφορία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, περιέγραψε και ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων, Χ. Παμπούκης, μιλώντας χτες στο ΜΕΓΚΑ. Οπως είπε, «η Ελλάδα στρατηγικά επιχειρεί ανοίγματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, Κίνα, Ινδίες, Λιβύη, Κατάρ, Αμπού Ντάμπι και επιχειρούμε εμβάθυνση σχέσεων με Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία». «Το φαστ - τρακ (σ.σ. ταχείες επενδύσεις) είναι μεγάλη μεταρρύθμιση», υποστήριξε ο Χ. Παμπούκης και τόνισε ότι «η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. έχουν σύμπλευση σε αυτό», προσθέτοντας με νόημα ότι «η περιουσία που έχει το δημόσιο σε γη είναι τεράστια».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα παραχωρηθεί μεγάλο τμήμα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στους επενδυτές του Κατάρ. Φανερώνοντας μάλιστα τις προθέσεις της κυβέρνησης να ξεπουλήσει και να παραχωρήσει δημόσιες εκτάσεις στην Αττική τόνισε: «Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στις επενδύσεις. Στόχος μας, οι στρατηγικές επενδύσεις. Το Φαληρικό Δέλτα ως το Σούνιο να γίνει νέα Κυανή Ακτή, για παράδειγμα». Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε ακόμα «εξαιρετική προοπτική τη δημιουργία πίστας "Φόρμουλα 1" στην Ελλάδα» και ξεκαθάρισε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα του ΟΣΕ. «Μακάρι να μπορεί να πουληθεί ο ΟΣΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, τέλος, τον εμπαιγμό του ελληνικού λαού, κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Π. Οικονόμου και Χ. Παμπούκης, εμφανίστηκαν χτες να διαφωνούν με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, στο όνομα του να μη διαταραχθεί η δικομματική συναίνεση.

Δημαγωγία από τη ΝΔ

Στην πλευρά της ΝΔ, το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων και οι κορόνες κατά του μνημονίου αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής καμπάνιας ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη. Το «στίγμα» έδωσε χτες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Νομό Φθιώτιδας ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος, πίσω από τη δημαγωγία για «τα προβλήματα της καθημερινότητας», μάχεται υπέρ της στρατηγικής εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη συναίνεσή του στο δρομολογημένο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, υποτάσσοντας τα πάντα στην ανταγωνιστικότητα. «Οι λύσεις, πλέον, πρέπει να δοθούν γρήγορα. Και πρέπει να προσαρμοστούμε και σε αυτά στα οποία θα έρθουνε (...) μέσα από τις καινούριες αποφάσεις που θα πάρει, από το 2013 και μετά, η ΕΕ (...) Είναι θέμα ανταγωνισμού ως προς τα προϊόντα», τόνισε στη συνάντηση που είχε με αγροτοσυνδικαλιστές στη Λαμία.

Η αντιαγροτική πολιτική που υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, πολιτική ταυτόσημη με τη νέα ΚΑΠ που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μόνο νέα δεινά και φτώχεια επιφυλάσσει στη φτωχή αγροτιά και συνολικά στον εργαζόμενο λαό. Στην ομιλία του το βράδυ στη Λαμία, ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε να πουλάει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», με σαφή στόχο να αποφύγει το «μαύρισμα» στις επικείμενες εκλογές.

«Εμείς δίνουμε ελπίδα στο λαό (...) Εκείνο που ενδιαφέρει το λαό είναι να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία σε όλη αυτή τη δοκιμασία. Εμείς τους τη δίνουμε. Το μνημόνιο δεν τους τη δίνει», αποφάνθηκε. Ωστόσο, το μόνο που βρήκε να διαφοροποιεί την πρότασή του από την πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που όμως αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ήδη την αποδέχθηκε αλλά «δεν κάνει τίποτα» η κυβέρνηση.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή το «εν ψυχρώ» ξεπούλημά της, είναι το «εργαλείο» που προτείνει η ΝΔ για το μηδενισμό του ελλείμματος και τη μείωση του χρέους. Απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε «πώς το σχέδιο της ΝΔ χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος», είπε: «Αξιοποιώντας παράλληλα την ακίνητη περιουσία του δημοσίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερότητα για μπίζνες που τσακίζουν τον λαό (2023-03-31 00:00:00.0)
Νέα πεδία για το κεφάλαιο (2011-05-10 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής (2011-05-06 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα πήγαινε - έλα στο Ισραήλ (2011-01-21 00:00:00.0)
Σπουδή για το ξεπούλημα (2011-01-21 00:00:00.0)
Εργαλείο στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου (2010-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ