Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Προσέγγιση σε ευρωατλαντικά πλαίσια

ΝΤΟΒΙΛ.--

Με κοινή ανακοίνωση έληξε χτες η τριμερής συνάντηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας στο γαλλικό θέρετρο Ντοβίλ με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου και Ρώσου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντίστοιχα. Εκεί, χωρίς βέβαια να εξαλείφονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμοί, από κοινού υπογράμμισαν τη σύγκλιση των θέσεών τους σε πολλές πολιτικές και οικονομικές κατευθύνσεις και συγκεκριμένα αναγνώρισαν την ανάγκη της υπογραφής νέας στρατηγικής Συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ.

Και οι τρεις πολιτικοί επιβεβαίωσαν «τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για την ασφάλεια στην Ευρω-ατλαντική και την ευρω-ασιατική περιοχή». Σημείωσαν την ανάγκη καλύτερης πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο ρωσικό αέριο και σε συμφωνίες στο χώρο της ενέργειας, ενώ η Ρωσία επιδίωξε - χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις - την καθιέρωση καθεστώτος εισόδου στις χώρες της ΕΕ χωρίς βίζα, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής Ρωσίας - ΕΕ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβρη.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των τριών πολιτικών, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε πως θα παρευρεθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Νοέμβρη στη Λισαβόνα. Οπως υποστήριξε η παρουσία του αυτή «θα συντελέσει στην εξεύρεση των αξιόλογων συμβιβασμών και γενικά στην ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Συμμαχία». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χώρα του «αξιολογεί την ιδέα» συμμετοχής στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ωστόσο πως η ιδέα αυτή «μας ανησυχεί», καθώς επανειλημμένα η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της για την «ασπίδα», φοβούμενη μη χάσει την πρωτοκαθεδρία της στην περιοχή. Θετικά είδε η Μέρκελ την ανακοίνωση για συμμετοχή του Μεντβέντεφ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τονίζοντας πως αποτελεί «καλό μήνυμα» καθώς είναι απαραίτητο «οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ να τεθούν πάνω σε καλή βάση μιας και όλες οι απειλές που βλέπουμε στον κόσμο είναι κατά κάποιο βαθμό κοινές για όλους μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ