Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επέκταση του «όρκου πίστης» και στους Εβραίους θέλει ο Νετανιάχου

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την πρόθεσή του η διαδικασία ορκωμοσίας στο εβραϊκό κράτος να επεκταθεί σε όλους τους πολίτες, και εκείνους που είναι Εβραίοι στο θρήσκευμα, εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια, πιθανώς, να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο. Η αρχική πρόταση προβλέπει στη διαδικασία όρκου να υποβάλλονται όλοι οι μη Εβραίοι πολίτες του Ισραήλ, στοχοποιώντας, ουσιαστικά, τη μειονότητα των Ισραηλινών Αράβων - Παλαιστινίων.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς το συγκυβερνών Εργατικό Κόμμα υποστήριξε ότι θα προκαλέσει περαιτέρω διχασμό εντός της ισραηλινής κοινωνίας. Γι' αυτό και οι πέντε βουλευτές του Εργατικού Κόμματος καταψήφισαν το νομοσχέδιο κατά τη σχετική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως έπραξαν και τρεις από τους υπουργούς του Λικούντ.

Η χτεσινή παρέμβαση Νετανιάχου, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων, καθώς, ήδη, σφοδρές ήταν οι επικρίσεις και μεταξύ της εβραϊκής πλειοψηφίας του πληθυσμού. Διαδήλωση ενάντια στο νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Τελ Αβίβ από το ΚΚ Ισραήλ, το Μέτωπο Χαντάς, το κόμμα Μέρετζ, την Κομμουνιστική Νεολαία Ισραήλ και πολλές άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως τόνισαν, ο υποχρεωτικός όρκος πίστης στο εβραϊκό κράτος αποτελεί μέσο πίεσης και απειλή περιθωριοποίησης και προς όλους τους Εβραίους πολίτες που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική σε πολλά επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ