Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Οι λεηλατημένοι θησαυροί

Διαδικτυακή βάση δεδομένων για περίπου είκοσι χιλιάδες έργα τέχνης που αρπάχτηκαν από τους ναζί βρίσκεται σε λειτουργία και ελεύθερη πρόσβαση από την περασμένη Δευτέρα. Δημιουργήθηκε από το Μουσείο Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ και την εβραϊκή επιτροπή υλικών διεκδικήσεων από τη Γερμανία.

Η ιδιαιτερότητα της βάσης έγκειται στο ότι περιλαμβάνει ψηφιοποιημένα αρχεία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που παραπέμπουν σε πληροφορίες (όπως πρώην ιδιοκτήτες κ.λπ.) για όσους πίνακες και γλυπτά είναι αυτό δυνατόν. Το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε από το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ, γερμανικές και γαλλικές πηγές.

Σύμφωνα με τους διαχειριστές της βάσης, λεηλατήθηκαν από τους ναζί περίπου 650 χιλιάδες έργα τέχνης από τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης. Το ζήτημα των κλεμμένων έργων τέχνης αποτελεί αντικείμενο, όχι μόνο εύλογων διεκδικήσεων αλλά και διπλωματικής - πολιτικής σπέκουλας,ανάλογα με τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων κρατών. Επίσης, πολλά μουσεία εκθέτουν σήμερα μέρος αυτών των αντικειμένων, με τους κληρονόμους των πρώην ιδιοκτητών τους να τα διεκδικούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ