Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Αντιφατικές κινήσεις για την εκτόνωση της έντασης

TOKIO.--

Ανεπηρέαστη φαίνεται πως θα μείνει η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ιαπωνίας - Κίνας από τις αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις χιλιάδων που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πόλεις της Κίνας, με αφορμή τις εδαφικές και ενεργειακές αντιθέσεις των δύο χωρών.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σείτζι Μαεχάρα δήλωσε χτες πως η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιετσί θα γίνει κανονικά την ερχόμενη βδομάδα σε μία προσπάθεια, όπως σημείωσε, «να βρεθούν τρόποι για ομαλοποίηση των ιαπωνο-κινεζικών σχέσεων». Παράλληλα, ανεπηρέαστη φαίνεται πως προς το παρόν παραμένει και η πιθανή συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν με τον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Τζιαμπάο στο περιθώριο της διάσκεψης του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στις 28 με 30 τρέχοντος μηνός.

Εντούτοις, στο Πεκίνο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση των πρωθυπουργών Κίνας και Ιαπωνίας εκφράζοντας εντούτοις την επιθυμία του Πεκίνου «να επιδείξει η Ιαπωνία ειλικρίνεια στις προσπάθειες για βελτίωση των διμερών σχέσεων μέσω συγκεκριμένων πράξεων υπό κατάλληλες συνθήκες».

Το ίδιο 24ωρο, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απαγορευτική ταξιδιωτική οδηγία προς την Κίνα, προειδοποιώντας τους Ιάπωνες πολίτες για τις πρόσφατες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις και τις πρόσφατες εκδηλώσεις κατά ιαπωνικών επιχειρήσεων στην Κίνα.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χτες οι δύο μεγαλύτερες ιαπωνικές αεροπορικές εταιρείες (JAL, «ALL Nipon Airways») οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας - Ιαπωνίας τους τελευταίους μήνες οδήγησαν στην ακύρωση 11.000 πτήσεων προς την Κίνα και πως δεν αποκλείεται να περικοπούν και άλλες πτήσεις εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ